Actualitate

Arabia Saudită şi Rusia cer membrilor OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerile de producţie, pentru binele economiei globale

petrol titei
Foto: iStock

Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari exportatori de petrol din lume, au cerut joi tuturor membrilor OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerile de producţie, pentru binele economiei globale, la doar câteva zile după o întâlnire instabilă a producătorilor, transmite Reuters.

La câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a mers la Riad într-o vizită aranjată în grabă pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor al Arabia Saudită Mohammed bin Salman, Kremlinul a lansat o declaraţie comună ruso-saudită despre încheierea discuţiilor lor.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi aliaţi au convenit săptămâna trecută asupra unor noi reduceri voluntare ale producţiei, de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd), conduse de Arabia Saudită şi Rusia, care au reînnoit reducerile lor voluntare de 1,3 milioane de barili pe zi.

”În domeniul energiei, cele două părţi au lăudat cooperarea strânsă dintre ele şi eforturile de succes ale ţărilor OPEC+ în consolidarea stabilităţii pieţelor petroliere globale. Ei au subliniat importanţa continuării acestei cooperări şi necesitatea ca toate ţările participante să se alăture acordului OPEC+, într-un mod care să servească interesele producătorilor şi consumatorilor şi să sprijine creşterea economiei globale”, se arată în comunicatul publicat de Kremlin.

Versiunea în limba rusă a folosit cuvântul ”alăturaţi-vă”, în timp ce o traducere în engleză a declaraţiei, publicată tot de Kremlin, a folosit cuvântul „aderaţi” la acordul OPEC+.

Agenţia de ştiri de stat saudită SPA a declarat că prinţul moştenitor, cunoscut sub numele de MbS, şi Putin au subliniat în întâlnirea lor necesitatea ca membrii OPEC+ să se angajeze în acordul grupului.

Surse din piaţa petrolului au spus că o astfel de remarcă publică explicită a Kremlinului şi a regatului despre ”aderarea” la reduceri părea a fi o încercare de a trimite un mesaj membrilor clubului OPEC+ care nu au tăiat sau nu au tăiat suficient producţia de petrol.

Cel mai mare membru al OPEC exclus de la reduceri este Iranul, a cărui economie a fost supusă diferitelor sancţiuni ale SUA din 1979, după confiscarea ambasadei SUA la Teheran.

Iranul creşte producţia şi speră să atingă o producţie de 3,6 milioane bpd până pe 20 martie anul viitor.

După întoarcerea sa la Moscova din Arabia Saudită, Putin a purtat joi discuţii cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi la Kremlin, împreună cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak şi ministrul Apărării Serghei Şoigu.

VLADIMIR PUTIN ÎN RIAD

Misterul încă înconjoară călătoria lui Putin la Riad şi Abu Dhabi, în care a fost escortat de patru avioane de luptă ruseşti, şi nu a fost imediat clar ce problemă anume era atât de importantă pentru Putin pentru a face o călătorie rară în străinătate.

Kremlinul a spus că Putin şi MbS au discutat şi despre conflictele din Gaza, Ucraina şi Yemen, programul nuclear iranian şi aprofundarea cooperării în domeniul apărării.

MbS, în vârstă de 38 de ani, a încercat să reafirme Arabia Saudită ca putere regională, cu mai puţină deferenţă faţă de Statele Unite.

Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de arme americane.

Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, spune că Rusia este angajată într-o luptă existenţială cu Occidentul şi a curtat aliaţi din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină şi Asia, pe fondul încercărilor occidentale de a izola Moscova.

”În ceea ce priveşte criza din Ucraina, partea rusă şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile umanitare şi politice întreprinse de Alteţa Sa Regală Mohammed bin Salman”, se arată în comunicatul comun.

DEZACORDURI ÎN OPEC+?

Grupul de producători OPEC+, ai cărui membri pompează mai mult de 40% din petrolul mondial, a fost nevoit să-şi amâne întâlnirea din cauza dezacordurilor cu producătorii africani cu privire la producţie, deşi unii comercianţi au spus că suspectează o schismă mai profundă în interiorul grupului.

După ce producătorii au decis să reducă oferta, preţul petrolului a scăzut la un minim din cinci luni – un semn clar că piaţa se aşteptase la o acţiune mai directă din partea OPEC+.

Putin şi MbS, ale căror ţări controlează împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi, au fost arătaţi zâmbind şi angajându-se într-o strângere de mână călduroasă, în timp ce Putin ieşea din maşina sa în capitala saudită.

Atât MbS, cât şi Putin, în vârstă de 71 de ani, îşi doresc şi au nevoie de preţuri mari pentru petrol, sângele vital al economiilor lor. Întrebarea pentru ambii este cât de mult din sarcină ar trebui să-şi asume fiecare pentru a menţine preţurile ridicate şi cum să verifice sarcina.

La discuţiile cu MbS, Putin a spus că o vizită planificată a prinţului în Rusia a fost modificată în ultimul moment, ceea ce l-a determinat să viziteze Riad.

”V-am aşteptat la Moscova. Ştiu că evenimentele au forţat o corectare a acestor planuri, dar, aşa cum am spus deja, nimic nu poate împiedica dezvoltarea relaţiilor noastre de prietenie”, a spus Putin zâmbind pentru MbS.

Putin a spus apoi: ”Dar următoarea întâlnire ar trebui să fie la Moscova”.

Prinţul moştenitor a spus printr-un traducător rus că este gata să facă asta.

”Atunci suntem de acord”, a spus Putin.

Cele mai recente știri

To Top