Actualitate

AstraZeneca vizează venituri totale de 80 de miliarde de dolari până în 2030, în ”era post-Covid”

Foto: iStock

Compania farmaceutică AstraZeneca a declarat marţi că intenţionează să-şi crească veniturile totale la 80 de miliarde de dolari până în 2030, cu 75% mai mari faţă de veniturile de 45,8 miliarde de dolari obţinute în 2023, transmite Reuters.

”Avem multă încredere în această ambiţie de 80 de miliarde, datorită portofoliului şi mărimii şi amplorii portofoliului pe care le vedem astăzi”, a declarat marţi directorul financiar al AstraZeneca, Aradhana Sarin.

AstraZeneca se va concentra pe afacerile sale de oncologie, biofarmaceutice şi boli rare şi se aşteaptă să lanseze încă 20 de medicamente în următorii şase ani.

”Multe dintre ele au potenţialul de a fi medicamente de 5 miliarde de dolari”, a menţionat Sarin.

Un comunicat al companiei a detaliat că această cifră a veniturilor ar putea fi atinsp anual pentru multe dintre noile medicamente, în anii de vârf.

Planurile AstraZeneca includ dezvoltarea de medicamente pentru a trata cel puţin jumătate din potenţialele tipuri de cancer şi dezvoltarea de alternative la tratamentele clasice precum chimioterapia şi radiaţiile.

”Pentru ca întreaga piaţă să fie înlocuită, va dura timp, dar credem că avem astăzi tehnologia pentru a începe să le înlocuim”, a spus Sarin pentru CNBC.

Unele tratamente pentru cancer dezvoltate de AstraZeneca au fost deja aprobate de autoritatea de reglementare FDA din SUA, inclusiv medicamentul Enhertu, un aşa-numit medicament conjugat cu anticorpi dezvoltat împreună cu producătorul de medicamente japonez Daiichi Sankyo, care îşi propune să trateze pacienţii cu cancer de sân.

AstraZeneca a anunţat, de asemenea, achiziţii de companii farmaceutice, inclusiv Fusion Pharmaceuticals Inc, axată pe tratarea cancerului.

Luni, compania a dezvăluit planuri de a construi o unitate de fabricare a conjugaţilor de anticorpi de medicamente în Singapore.

”Aceasta este noua tehnologie care va înlocui chimioterapia. Aceasta este o producţie foarte complexă, motiv pentru care aveţi nevoie de un end-to-end, motiv pentru care am decis să facem această investiţie în Singapore”, a spus Sarin.

S-au făcut investiţii şi în alte fabrici ale AstraZeneca, a adăugat ea.

”Era post-covid”

AstraZeneca a devenit un nume cunoscut în timpul pandemiei de Covid-19, când a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri împotriva bolii, în colaborare cu Universitatea din Oxford.

Medicamentul, cunoscut sub numele de Vaxzevria, va fi retras de pe piaţă, având în vedere cererea în scădere şi apariţia altor vaccinuri care sunt adaptate variantelor specifice de Covid.

”Pentru noi, cu siguranţă, aceasta este epoca post-Covid. Am furnizat vaccinuri în timpul pandemiei de Covid mai mult pentru că, ştiţi, a fost o criză de sănătate publică. Nu era treaba noastră să fim în domeniul vaccinurilor Covid”, a spus Sarin.

Afacerea AstraZeneca s-a concentrat istoric pe domenii precum oncologia şi sănătatea cardio-vasculară, iar acest lucru va rămâne accentul companiei în continuare, a spus Sarin.

Medicamentele pentru diabet şi boli metabolice vor juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea AstraZeneca, a indicat ea.

”Ne uităm şi la unele medicamente pentru controlul greutăţii, posibil combinându-le şi cu medicamente care ajută la tratarea comorbidităţilor pe care le au mulţi dintre pacienţii cu probleme de gestionare a greutăţii”, a spus ea.

AstraZeneca a încheiat anul trecut un acord cu compania farmaceutică Eccogene din Shanghai pentru un medicament de slăbire şi cardio-metabolic, intrând în cursa pentru medicamente pentru controlul greutăţii, care este în prezent dominată în mare măsură de Wegovy şi Ozempic de la Novo Nordisk, precum şi de Mounjaro al Eli Lilly.

Dar constrângerile de aprovizionare ar putea însemna că producătorii concurenţi, inclusiv Pfizer şi Amgen, ar putea juca un rol mai important pe piaţă în acest an.

Cele mai recente știri

To Top