România a devenit un caz școală sau un studiu de caz pentru cât de puternice pot să fie platformele sociale în manipularea percepției cetățenilor, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul USR Dan Barna, referindu-se la discuțiile pe care le-a avut inclusiv în grupul din care face parte, Renew Europe, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din țara noastră.
Eurodeputatul Renew susține că semnalele venite după ceea ce s-a întâmplat în România sau în urma a aceea ce se petrece acum în Germania, respectiv susținerea extremei drepte germane prin mesaje explicite pe platforma sa de către Elon Musk, ‘au avut efectul de duș rece pentru Comisie și am văzut cumva o voce mai asumată, mai fermă din partea comisarului (Henna) Virkkunen și din partea Comisiei’.
Dan Barna a declarat pentru AGERPRES că inclusiv anchetele pe care Comisia Europeană le are în desfășurare asupra Meta, TikTok sau X, ‘par să arate că într-adevăr Comisia s-a trezit și am avea o consolidare’.
‘De fapt, provocarea este legată de cum faci ca acest DSA (Actul pentru servicii digitale) să fie implementat cu adevărat, să producă efecte, pentru că declarația de principii e corectă și sănătoasă, normală. Problema este nivelul de implementare la nivelul statelor și la nivelul spațiului european comun pe care încearcă Comisia să-l reglementeze’ a explicat el.
Dan Barna a afirmat că dezbaterea de marți din Parlamentul European privind consolidarea DSA și prevenirea interferenței în alegeri a arătat care sunt extremele discuției, ‘de la libertate totală în care fiecare minte cât de mult poate și construim adevăruri paralele și realități virtuale făcute de algoritmi pentru că asta, vezi Doamne, ar fi libertatea de expresie, versus ideea pe care o susțin și eu, ideea corectă, că nu există democrație fără lege, nu există stat de drept fără reguli clare’.
‘Pentru că lucrurile astea duc la aberații foarte periculoase pentru tot ceea ce înseamnă ideea de democrație, în care votul s-ar putea să nu mai conteze la nimic sau să depindă doar de cine reușește cu trei zile înainte de vot să păcălească un mai mare număr de oameni fără să mai aibă nicio legătură cu vreo realitate a lumii în care trăim’, și-a exprimat el îngrijorarea.
Dan Barna afirmă că ar fi foarte bine ca ancheta Comisiei Europene asupra TikTok, precum și cea a autorităților române privind ingerința unui stat străin în alegeri, să vină cu primele rezultatele până la primul tur al alegerilor prezidențiale.
‘Acum, în România, ne confruntăm în cadrul societății cu o neîncredere teribilă în orice, în instituții, în aceste interferențe, care știm foarte bine că au existat. Materialul probatoriu, ca să vorbesc așa, în termenii autorităților, a fost destul de subțire, cel prezentat cel puțin până la momentul de față. S-a promis că se va reveni cu detalii, cu argumente, cu probe concrete care n-au apărut încă’, a afirmat eurodeputatul, care deține funcția de vicepreședinte a grupului Renew în PE.
‘Mă aștept și sper – ar fi foarte bine ca și autoritățile române să vină cu aceste dovezi – dar măcar ca ancheta Comisiei să confirme ceea ce știm la nivel de percepție evidentă, respectiv că acești algoritmi au fost pervertiți, că au fost folosiți explicit pentru a favoriza un candidat. Știm foarte bine în România, candidatul prorus a beneficiat de expunere aproape exclusivă pe Tiktok în ultimele zi înainte de alegeri. (…) Ori toate lucrurile acestea trebuie dovedite tocmai pentru a reîncepe începe să construim încrederea în mecanismul democratic (…)’, a pledat Barna.
Pe termen scurt, afirmă Barna, ‘e foarte greu de văzut luminița de la capătul întunericului digital, capătul algoritmilor, ca să spun așa’. El a spus că etichetarea corectă a conținutului ar putea fi o soluție pe termen scurt, ‘pentru că dacă toate acele filmulețe, de pildă, dacă vorbim de cazul Georgescu, ar fi fost etichetate cu ‘P’, acesta este un material de campanie electorală sau așa ceva, impactul ar fi fost cu siguranță altul’.
‘În egală măsură este important ca autoritățile să-și îndeplinească rolul, pentru că (…) dacă instituțiile și-ar fi făcut treaba din timp, n-am fi ajuns în situația asta, sper eu’, a tras el un semnal de alarmă.
Întrebat care sunt așteptările în cadrul grupului din care face parte – Renew Europe – vizavi de participarea lui Călin Georgescu la primul tur al alegerilor prezidențiale din România din acest an, în contextul suspiciunilor care au dus la anularea primului tur din noiembrie anul trecut, Dan Barna a rezumat reacția colegilor săi: ‘înțelegem că nu va mai candida, pentru că altfel de ce ați anulat alegerile?’.
‘Asta e paradigma care e percepută și, să spun așa, verbalizată de observatorii din afară, deci din afara luptei politice interne din România’, a explicat eurodeputatul USR, recunoscând totuși că ‘e greu de anticipat ce se va întâmpla’.
El dă vina pentru situația creată și pe comasarea alegerilor din România, pentru care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis.
‘De fapt, asta a încercat Iohannis, să salveze PNL-ul, să salveze și PSD-ul, a făcut comasare aceea, a adus localele cu jumătate de an mai repede și s-a creat o percepție că se încearcă o păcăleală generală (…). Și a ieșit, surpriză, domnul Georgescu, nu domnul (Marcel) Ciolacu, ori exact genul ăsta de a nu respecta regulile îți creează aceste hiatusuri, aceste sincope în funcționarea unei democrații care te pot arunca înapoi ani de zile, că de fapt asta se întâmplă în România’, a opinat eurodeputatul Renew.
