Plaje de vis, nisip fin, apă turcoaz, mâncare delicioasă şi la preţuri accesibile. De asta vor avea parte românii amatori de Grecia anul acesta.
Cei care şi-au planificat deja vacanţa nu vor simţi prea mult creşterile de preţuri din insulele elene.
O analiză recentă arată că multe produse alimentare sunt mai ieftine acolo decât la noi în ţară.
Cei care au ajuns deja pe plaiurile elene spun ca un prânz la o taverna, pentru două persoane, este în jur de 30 de euro.
Grecia a început anul cu un număr record de turişti, iar trendul se va menţine şi în plin sezon.
Zeci de milioane de străini ajung an de an pe teritoriul elen. Dintre ei, peste un milion sunt români.
Odată ajunşi acolo, se lovesc însă de scumpirile din taverne. O salată grecească costă 8 euro, caracatiţa în jur de 15 euro, iar o cafea sau o băutură răcoritoare, 2 euro.
„În ultimii ani, am văzut că aici în Grecia, tavernele au scumpit prețurile cu 5-10-15%. Asta înseamnă că de produs s-au adăugat 50 de cenți, un euro.
Dacă acum 4 ani o bere era 2,5 euro, acum o găsim în majoritatea tavernelor la 5 euro.
Cei care vor să cheltuiască mai puţin în vacanţe, sunt sfătuiţi să meargă la restaurantele unde mănâncă localnicii sau să apeleze la varianta de a cumpăra mâncare din supermarket”, spune Dan Adrian Drăgan, reprezentant Forum Grecia.
Grecia este al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial. O ajută clima și poziția geografică.
Tocmai din acest motiv, turiștii vor găsi acolo prețuri mai mici la acest aliment, dar și la altele, cum ar fi peștele sau sucul de portocale acolo.
Pe de altă parte, potrivit unei analize a autorităților din domeniul alimentar din Grecia, în România carnea este mai ieftină, atât cea de vită, cât și cea de pui, la fel și ouăle sau orezul.
„Acum 4-5 ani, preţurile în România şi Bulgaria erau mult mai mici faţă de Grecia, însă vedem că în acest moment prețurile sunt echilibrate, nu mai sunt atât de multe diferenţe între supermarketurile din România și cele din Grecia”, precizează Dan Adrian Drăgan.
Grecii spun că marea problemă în această ţară, care a dus la scumpirea mâncării la restaurant, este lipsa unui lanț de aprovizionare compact, aproape automatizat, ca în centrul Europei.
În Grecia, producția este fragmentată și accesul la fermieri este un proces complicat care îl împovărează atât pe bucătar cât și pe client, pentru că se vede în prețuri.