Într-o perioadă în care vorbim tot mai des despre securitate energetică sau crize, cele mai mari companii de stat din energie dau asigurări că producția țării va crește. Sunt proiecte atât pe zona de energie nucleară, cât și pe hidroenergie, aflate în plină desfășurare. Situația energetică a țării a fost dezbătută în cadrul conferinței RO 3.0 Kickstart 2025, organizată de Antena 3 CNN. Pe de altă parte, în cadrul evenimentului s-a adus din nou în discuție importanța investițiilor în energia verde.
Sectorul energetic, cheie într-o economie puternică, se dezvoltă de la un an la altul. Și în România, cele mai mari companii de stat din energie și gaze naturale și-au mărit capacitatea de producție.
„83 de milioane de euro, sumă nerambursabilă, deja au fost trași pentru gazoductul de la Tuzla la Podișor, unde, la ora actuală, am finalizat procesul în proporție de circa 90%. Vor beneficia de gaze peste 500 de mii de locuitori și peste 1.500 de instituții publice”, a explicat Ion Sterian, director general Transgaz.
Și Nuclearelectrica își va dubla capacitatea de producție a fabricii sale de combustibil nuclear de la Pitești, pentru noile reactoare 3 și 4 de la centrala Cernavodă, în următorii ani.
„Ne preocupăm și de domeniul sănătății, prin intermediul producerii de izotopi medicali, un proiect pe care l-am început în parteneriat cu Framatome, pentru a putea trata câteva tipuri de cancer. Aceasta ar fi iarăși o producție unică în Europa”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
Sunt proiecte de anvergură și în ceea ce privește energia hidroelectrică.
„Porțile de Fier s-au construit undeva în 7-8 ani, de la început, până au deviat Dunărea, până au montat stavilele și așa mai departe. Astăzi, o retehnologizare, de exemplu, la Vidraru, durează aproximativ un an și jumătate pentru proiectare și 5 ani pentru execuție. Deci 6,5 ani doar ca să schimbăm echipamentele. Licitațiile sunt foarte complicate”, a explicat Karoly Borbely, Președinte al Directoratului Hidroelectrica.
Într-o intervenție în cadrul evenimentului, ministrul energiei a vorbit despre importanța investițiilor în energia verde.
„Energia trebuie să fie, în primul rând, sigură, în al doilea rând accesibilă ca preț și competitivă pentru mediul privat și economic, iar în al treilea rând, dacă se poate, curată. De fapt, asta în sine e o schimbare de paradigmă, pentru că și Comisia Europeană nu se mai referă la energie verde, ci la energie curată, deci inclusiv energie nucleară, ceea ce pentru România este un lucru bun”, a spus Sebastian Burduja.
Peste 70% din producția de energie din România este controlată de stat prin intermediul companiilor strategice. Energia hidroelectrică are cea mai mare pondere, urmată de cea nucleară, gaz și energie eoliană.
