Actualitate

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% în primele şase luni

Foto: iStock

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 2,4%, informează vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+3,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 14%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor de uz curent (+9,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-22,5%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,3%).

În iunie 2023, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în iunie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 0,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-12,7%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria energetică (-47,4%) şi industria bunurilor intermediare (-3,3%), iar creşteri au fost în industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de uz curent (+5,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%).

Potrivit sursei citate, în iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe total, cu 5,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-6%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,1%), industria bunurilor intermediare (-6,9%), industria energetică (-6,5%), industria bunurilor de capital (-5,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,2%).

Cele mai recente știri

To Top