Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, desemnat pentru funcţia de prim-ministru, a declarat luni că organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale reprezintă un obiectiv major al Guvernului.
„România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcţional. Acesta este un lucru aşteptat şi un semnal puternic pentru investitori, pentru partenerii externi şi pentru economia românească. (…) Un obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale, în siguranţă deplină şi transparenţă totală. Românii trebuie să îşi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă, construită în afara ţării, de duşmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidenţiale vor fi echitabile pentru toţi competitorii şi că voinţa românilor – şi nu algoritmii reţelelor sociale – vor decide preşedintele României”, a subliniat Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului executiv.
El a menţionat că programul de guvernare pentru următorii patru ani răspunde „provocărilor economice şi sociale” pe care România le are în faţă. Totodată, şi-a exprimat convingerea că învestirea Guvernului va avea „un impact imediat” la Bursa de Valori de la Bucureşti.
„Acolo sunt cele mai importante companii româneşti şi acolo sunt investite şi multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor! Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern şi de coaliţia parlamentară care îl susţine”, a spus Marcel Ciolacu.
Liderul PSD şi-a exprimat convingerea că niciun membru al Parlamentului nu îşi doreşte revenirea la dictatură şi că în Legislativ nu există politicieni pro-europeni, pe de o parte, şi anti-europeni, pe de altă parte.
„La 35 de ani de la Revoluţia în care românii şi-au pierdut viaţa pentru libertate şi pentru democraţie, mi-e greu să cred că cineva îşi doreşte să ne întoarcem în dictatură. În aceşti 35 de ani, România s-a schimbat radical. La fel, şi viaţa românilor! Suntem membri NATO, suntem membri UE şi recent am aderat complet la spaţiul Schengen! Iar nimeni nu vrea să piardă tot ce am dobândit până acum! Ştiu sigur că toţi suntem reprezentanţi ai românilor, care ne-au legitimat prin votul lor să luptăm pentru România. Eu refuz să cred că milioanele de români din diaspora, care trăiesc de ani buni conectaţi la civilizaţia europeană, sunt anti-europeni! Este un non-sens”, a afirmat liderul PSD.
El a mai spus că a „înţeles” votul „de protest” al românilor, apreciind că acesta nu a fost generat „de sărăcie”, ci de „inechitate”. În acest sens, a menţionat că, pe termen mediu, prioritatea Guvernului va fi „să refacă structura economică şi socială” a comunităţii. La baza acestui proces se vor afla „respectul pentru munca fiecăruia” şi pentru modul „în care este cheltuit banul public”, a evidenţiat premierul desemnat.
„Am văzut reputaţi analişti care au pus degetul pe rană: România nu este o ţară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care creşte constant. (…) În România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparţine exclusiv unei anumite clase. Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Şi sunt primul care îşi cere iertare românilor pentru asta! Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaştere socială”, a mai declarat el.
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu.