Aproape trei sferturi (73%) dintre organizaţiile globale sunt de părere că un incident de securitate cibernetică este posibil să le perturbe afacerea în următoarele 12 – 24 de luni, arată rezultatele celui mai nou raport „Cybersecurity Readiness Index 2024”, prezentat miercuri de Cisco România, într-o conferinţă de presă.
Din datele cuprinse în cercetare, reiese faptul că doar 3% dintre companii au un nivel de pregătire „matur”, necesar pentru a face faţă riscurilor de securitate cibernetică actuale. De asemenea, peste jumătate (54%) dintre cei intervievaţi au experimentat un incident de securitate cibernetică, în ultimul an, iar 52% dintre cei afectaţi au spus că o astfel de problemă i-a costat cel puţin 300.000 de dolari.
Pe acest fond, opt din zece companii au recunoscut că soluţiile punctuale multiple au încetinit capacitatea echipei lor de a detecta, de a răspunde şi de a se recupera după incidente de securitate cibernetică.
În acelaşi timp, 85% au spus că proprii angajaţi accesează platformele companiei de pe dispozitive neadministrate şi că 43% dintre aceştia petrec o cincime (20%) din timp conectaţi la reţelele companiei de pe asemenea dispozitive. În plus, 29% au raportat faptul că angajaţii lor trec între cel puţin şase reţele pe parcursul unei săptămâni.
În acest context, majoritatea companiilor (97%) plănuieşte să-şi crească bugetele de securitate cibernetică, în următorii doi ani. De altfel, companiile sunt conştiente de provocări şi îşi intensifică apărarea, iar peste jumătate (52%) au în plan să îşi modernizeze semnificativ infrastructura IT, în următoarele 12 până la 24 de luni, faţă de doar o treime (33%) care plănuiau să facă acest lucru anul trecut.
Potrivit sursei citate, 66% dintre organizaţiile globale intenţionează să-şi actualizeze soluţiile existente, 57% să implementeze soluţii noi şi 55% să investească în tehnologii bazate pe Inteligenţă Artificială (AI).
Raportul „Cisco Cybersecurity Readiness Index 2024” relevă faptul că gradul de pregătire al organizaţiilor în materie de securitate cibernetică a scăzut semnificativ faţă de acum un an, când 15% dintre companii erau clasificate ca fiind pregătite.
La nivel general, 73% dintre liderii de companii au admis că un incident de securitate cibernetică poate să le perturbe afacerea în următoarele 12, până la 24 de luni.
În ceea ce priveşte decalajul de talente în domeniul securităţii cibernetice, 87% din totalul organizaţiilor incluse în cercetare au evidenţiat acest lucru ca fiind o problemă. În fapt, 46% dintre companii au declarat că aveau mai mult de zece posturi legate de securitatea cibernetică neocupate în organizaţie, la momentul sondajului.
„Cisco Cybersecurity Readiness Index 2024” se bazează pe un sondaj realizat pe un eşantion de 8.136 de lideri de afaceri şi de securitate din sectorul privat, de pe 30 de pieţe globale.
Cisco este liderul mondial în tehnologie, cu sediul în San Jose, California, care se ocupă de proiectarea şi realizarea tehnologiilor şi serviciilor în domeniul telecomunicaţiilor. Compania este prezentă şi în România de 25 de ani.