Analize

Comerțul internațional, tot mai presat de obstacole și tensiuni geopolitice. De ce blockchain poate reprezenta soluția la provocările din exporturi?

Foto: iStock

În vreme ce comerțul internațional se confruntă cu obstacole tot mai mari, de la perturbări importante ale lanțurilor de aprovizionare și tensiuni geopolitice care îngreunează exportul și crește costurile, se conturează soluții ce pot deveni un real ajutor în acest proces, cum ar fi tehnologia blockchain, arată o analiză Bitget, lider mondial în schimbul de criptomonede.

Aceste provocări impun o mai mare transparență, reziliență și claritate în operațiunile comerciale, iar metodele tradiționale devin insuficiente. În aceste condiții, o soluție importantă, care are potențialul de a deveni coloana vertebrală a exporturilor moderne poate fi tehnologia blockchain.

Mecanismul de Ajustare la Frontieră în funcție de Carbon, o reglementare recentă la nivelul Uniunii Europene, reprezintă, de altfel, un exemplu clar al transformării peisajului legislativ. Conceput pentru a asigura condiții echitabile pentru producătorii din UE, prin impunerea unor costuri asociate emisiilor de carbon asupra importurilor, Mecanismul le impune exportatorilor din afara blocului comunitar să monitorizeze și să raporteze cu precizie amprenta de carbon a produselor lor.

Aici poate interveni capacitatea blockchain-ului de a înregistra date imuabile, în timp real, aspect care îl face ideal pentru această sarcină.

„Blockchain-ul este, înainte de toate, o bază de date de necontestat, iar fiecare etapă de producție și transport poate fi înregistrată în timp real. Acest lucru permite stocarea informațiilor despre amprenta de carbon într-un mod transparent, securizat și ușor de verificat de către autoritățile europene”, spune Vugar Usi Zade, director operațional al Bitget.

Actualele tensiuni economice și geopolitice majore – în special între SUA și China – a creat un mediu incert pentru exportatori, în care restricțiile comerciale, tarifele și presiunile de relocare a lanțurilor de aprovizionare au devenit deja chestiuni obișnuite.

În astfel de situații, tehnologia blockchain poate oferi un răspuns mai mult decât solid:

  • dovada de origine prin marcarea permanentă a produselor,
  • conformare automată prin contracte inteligente, care aplică automat sancțiunile,
  • decontări descentralizate ca alternativă la sistemele financiare internaționale tradiționale.

Este subliniată, așadar, și nevoia de a ne îndepărta de sistemele clasice de decontare, tot mai vulnerabile la influențe politice.

„Tehnologia blockchain și soluțiile DeFi oferă o alternativă reală. Tokenizarea creanțelor comerciale, utilizarea stablecoin-urilor sau a platformelor descentralizate de decontare le permit exportatorilor să își mențină lichiditatea și credibilitatea, iar companiilor din piețele emergente să concureze de la egal la egal cu jucători din economii dezvoltate. Eliminarea intermediarilor, costurile mai mici de tranzacționare și finalizarea imediată a decontărilor nu sunt doar beneficii financiare, ci și o adevărată independență față de sistemele bancare”, subliniază Usi Zade.

Această transparență în producție și decontări consolidează credibilitatea companiilor, susținând declarațiile acestora cu dovezi digitale verificabile.

Dependința economiei globale de comerțul internațional cere o abordare digitală, modernă, în gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Sistemele analogice, bazate pe documente pe hârtie și baze de date disparate, nu mai oferă fiabilitatea, viteza și securitatea necesare în lumea digitală din prezent. În plus, standardele variabile îngreunează controlul eficient, arată analiza Bitget.

Deși blockchain-ul nu va rezolva toate problemele din export, el oferă un nou standard unitar pentru un comerț rezilient. Prin garantarea transparenței și a stabilității datelor, precum și prin susținerea automatizării și a conformării cu reglementările, blockchain-ul sporește competitivitatea și ajută companiile să prospere în ciuda incertitudinilor actuale.

Cele mai recente știri

To Top