Actualitate

Companiile din Marea Britanie plănuiesc să crească preţurile, în timp ce încrederea în economie a scăzut la cel mai redus nivel din 2022

Foto: iStock

Firmele din Marea Britanie intenţionează să crească preţurile pentru a compensa majorările taxelor, în condiţiile în care încrederea în economie a scăzut la cel mai redus nivel de la criza ”mini-bugetului” din toamna anului 2022, potrivit unui sondaj realizat de Camera Britanică de Comerţ (BCC), transmite CNBC.

Grupul de comerţ a declarat că încrederea companiilor ”a scăzut semnificativ” în cel mai mare sondaj realizat de la bugetul guvernului laburist prezentat în octombrie, care a inclus o creştere a contribuţiilor plătite de angajatori pentru Asigurările Naţionale (NI), un impozit pe venituri.

Conform sondajului BCC, 63% dintre companii consideră taxele o preocupare majoră, în creştere de la 48% în trimestrul al treilea. Mai mult de jumătate dintre companii (55%) au declarat că se aşteaptă să majoreze preţurile în următoarele trei luni, în principal din cauza creşterii costurilor cu forţa de muncă.

Procentul firmelor care anticipează o creştere a cifrei de afaceri în următoarele 12 luni a scăzut la 49%, de la 56% în trimestrul anterior. Preocupările legate de inflaţie şi ratele dobânzilor au rămas relativ constante.

BCC a evidenţiat îngrijorările exprimate de companii din sectoare precum ospitalitate, producţie, construcţii şi sănătate, care se confruntă cu dificultăţi în acoperirea costurilor suplimentare şi plănuiesc reducerea investiţiilor.

Guvernul laburist, aflat la putere din iulie, susţine că majorările de taxe au fost necesare pentru a acoperi un deficit major în finanţele publice lăsat de administraţia anterioară. De asemenea, guvernul a afirmat anterior că peste jumătate dintre angajatorii din Regatul Unit vor beneficia de scutiri sau nu vor fi afectaţi de schimbările privind contribuţiile la Asigurările Naţionale.

Cu toate acestea, sondajul BCC reflectă o scădere a încrederii companiilor britanice în urma bugetului, confirmând criticile anterioare ale liderilor din mediul de afaceri, care au avertizat că noile măsuri ar putea încetini expansiunea economică — o prioritate cheie pentru agenda ministrului de Finanţe Rachel Reeves.

Economia Marii Britanii este deja în stagnare, fără să fi consemnat creştere în al treilea trimestru.

”Recunoaştem ce a spus [Reeves], că trebuie să crească taxele pentru a acoperi deficitul bugetar, dar acum trebuie să vedem acţiuni. Ce vom face pentru a stimula economia?”, a declarat Shevaun Haviland, directorul general al BCC, la CNBC.

„Companiile vor trebui să suporte această creştere de taxe, dar este crucial să vedem strategii clare, fie că vorbim de industrie, comerţ sau infrastructură. Acţiunile trebuie să fie rapide,” a adăugat Haviland.

Costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut după bugetul din octombrie 2024, depăşind nivelurile atinse în urma ”mini-bugetului” din septembrie 2022, când fostul prim-ministru Liz Truss a anunţat reduceri masive de taxe, fără acoperire bugetară. Totuşi, economiştii subliniază că actuala creştere a randamentelor obligaţiunilor este mai puţin dramatică, pe fondul unui mediu macroeconomic schimbat, marcat de o temperare a inflaţiei.

Cele mai recente știri

To Top