Actualitate

Conferința România Inteligentă: Tot mai mulți oameni suferă de diabet. Rafila: Monitorizarea afecțiunii ar duce la scăderea costurilor

România se află pe primul loc în Europa la decese din cauze prevenibile și tratabile, cu cheltuieli scăzute în sănătate și o speranță de viață sub media europeană, iar pacienții se confruntă cu întârzieri majore în obținerea medicamentelor. Spre exemplu, deși bugetul alocat pentru tratamentele pacienților cu diabet s-a dublat, numărul lor a crescut. Medici și specialiști în politici de sănătate, reprezentanți ai ministerelor, furnizori de servicii medicale și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți caută soluții pentru ca România să iasă din aceste statistici negre în cadrul dezbaterilor de la conferința „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”.

Bugetul alocat pentru tratamentele pacienților cu diabet s-a dublat. În schimb, numărul de pacienți a crescut cu 40%. Întrebat dacă consideră că o monitorizare mai bună a acestei afecțiuni ar putea conduce la economii în sistem și la evitarea complicațiilor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că „este un lucru evident”.

„Normal, e un lucru evident. Cred că astfel de activități pot duce la scăderea de costuri, dar costul îngrijirilor medicale, materialelor sanitare și al medicamentelor a crescut semnificativ. Dacă pentru multe din medicamentele generice lucrurile nu s-au schimbat dramatic, pentru medicamentele originale costurile, sunt justificate sigur, dar discutăm de o realitate, e mai multă cercetare, dezvoltare, e altă discutie, dar la fiecare 10 ani au mai primit un digit, a mai ap[rut un 0, cam ăsta a fost ritmul de creștere a costurilor pentru medicamentele inovative. În momentul în care depinzi de o moleculă inovativă lucrul ăsta duce la această creștere”, a mai spus ministrul Sănătății.

Cele mai recente știri

To Top