Crizele şi războaiele din ultimii ani au crescut decalajul dintre bogaţi şi săraci, într-un context în care averea celor cinci cei mai bogaţi oameni din lume s-a dublat din 2020 încoace, a denunţat luni organizaţia non-guvernamentală Oxfam, înaintea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează dpa şi AFP. Organizaţia cere statelor să ia măsuri pentru a reduce influenţa superbogaţilor asupra politicii fiscale.
„Nu mai putem continua cu asemenea niveluri de inegalităţi obscene”, a subliniat într-un interviu acordat AFP directorul interimar al Oxfam International, Amitabh Behar, care a conchis că „acest capitalism este în slujba celor ultrabogaţi”.
Averea celor cinci oameni cei mai bogaţi de pe planetă a crescut de la 405 miliarde de dolari în 2020 la 869 miliarde în 2023 – ajutaţi de mersul favorabil al burselor şi participarea lor la capitalul multinaţionalelor, iar averea miliardarilor în general a crescut cu 3300 miliarde de dolari în acelaşi interval.
În acelaşi timp, aproape 5 miliarde de oameni – cei mai săraci 60% – au devenit şi mai săraci.
Dacă se menţine actuala rată de creştere, mai conchide Oxfam, lumea ar putea avea primul „trilionar” – deţinător al unei averi de 1000 de miliarde de dolari – peste circa 10 ani.
Pe de altă parte, sărăcia globală încă nu ar fi eradicată nici peste 230 de ani.
„Miliardarii devin şi mai bogaţi, clasa muncitoare se zbate, iar săracii trăiesc în disperare. Aceasta este, din păcate, starea economiei mondiale”, a scris în prefaţa studiului Oxfam senatorul american Bernie Sanders.
„Niciodată până acum în istoria omenirii nu s-a mai întâmplat ca atât de puţini să aibă atât de mult. Niciodată până acum în istoria omenirii nu a mai fost o asemenea inegalitate de venituri şi avere. Şi niciodată până acum nu am mai constatat acest nivel fără precedent de lăcomie, aroganţă şi iresponsabilitate din partea clasei conducătoare”, notează Sanders.
Potrivit datelor Oxfam, cei cinci cei mai bogaţi au câştigat în medie, din 2020, 14 milioane de dolari pe oră; averea totală a tuturor miliardarilor lumii a crescut de trei ori mai repede decât rata inflaţiei.
În acelaşi timp, 4,77 miliarde de oameni, cei mai săraci 60%, au pierdut începând din 2020 o avuţie totală de 20 de miliarde de dolari, iar salariile a 791 de milioane de lucrători nu au ţinut pasul cu rata inflaţiei; în medie, fiecare a pierdut în doi ani aproape salariul pe o lună.
Directoarea Oxfam Germania, Serap Altinisik, apreciază că societatea se află în faţa unui calvar care continuă să crească. „În timp ce miliarde de oameni trebuie să îndure undele de şoc ale pandemiei, inflaţiei şi războiului, averile miliardarilor înfloresc”, a denunţat ea.
Oxfam cere aplicarea unei taxe pe marile averi, iar fondurile obţinute astfel să fie investite în acţiuni pentru combaterea degradării climatice şi extinderea accesului la educaţie, îngrijirea sănătăţii şi asigurări sociale.
Taxarea suplimentară a milionarilor şi miliardarilor ar putea aduce 2,5 mii de miliarde de dolari pe an, estimează Oxfam.