Finanțe personale

Cum gestionezi bugetul eficient, fără a face compromisuri privind confortul

Foto: Shutterstock

Într-o lume în care costurile par să crească constant, gestionarea bugetului pare un lucru provocator. Pe de o parte, știi cât de important este să ții o evidență a cheltuielilor și să pui și resurse în contul de economii. În același timp, nu vrei să reduci confortul și îți dorești să te bucuri de cumpărături. În acest articol îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să gestionezi eficient bugetul, fără a face compromisuri prea mari privind confortul. 

Investește în lucruri de calitate

Unul dintre principiile de bază în gestionarea bugetului este să investești în calitate, nu în cantitate. Desigur, la prima vedere pare o tactică de speriat, fiindcă prețurile mai mari pot veni ca o gaură adâncă în buget, însă pe termen lung reprezintă o investiție. 

De exemplu, poți începe chiar de la cosmetice prin alegerea unui parfum de calitate, cum ar fi J’adore Dior care să îți fie alături mult timp, fiind o investiție pentru confort și buget. Aceeași practică poate fi aplicată la articolele de uz casnic, cum ar fi un multicooker în locul mai multor electrocasnice care au același rezultat. Alege la fel și în cazul îmbrăcămintei, prin alegerea materialelor calitative în detrimentul celor mass-market. 

Mai mult, fii fidel brandurilor de încredere, care nu te dezamăgesc și oferă produse calitative, chiar dacă sunt un pic mai scumpe. Îți vor asigura funcționalitate pe o durată mai lungă de timp, ceea ce înseamnă o gestionare eficientă a bugetului. 

Creează un buget lunar detaliat

Cheia pentru o evidență exactă a cheltuielilor este un buget detaliat, care să cuprindă o listă a veniturilor și cheltuielilor lunare. Clasifică cheltuielile lunare în funcție de categorii, în special cele de bază: locuință, utilități, transport, alimente. După ce știi cât la sută din buget este alocat nevoilor principale, creează și o listă a cheltuielilor care nu sunt recurente, cum ar fi pentru divertisment, îmbrăcăminte, cadouri, ieșiri în oraș. Alocă o sumă și pentru cheltuielile neprevăzute, ca de exemplu vizitele la medic sau alte programări care apar neașteptat. 

După ce ai o evidență clară a cheltuielilor, îți mai rămâne să te ocupi de contul de economii. Chiar dacă este recomandat să fie alimentat contul de economii înainte de a face cheltuielile menționate, pentru a nu reduce confortul și bucuriile lunare, ai grijă de el după ce ai împărțit banii pentru necesități. 

Revizuiește abonamentele nefolositoare

Cu siguranță ai abonamente pe care le-ai făcut la anumite aplicații sau canele pe care nu le folosești în mod constant, ci doar arareori. Plățile se vor face lunar, indiferent dacă ai sau nu timp pentru ele. Astfel, este momentul să revizuiești toate abonamentele făcute și de care nu te mai folosești. 

Începe cu o listă a lor, unde să notezi frecvența utilizării fiecărui serviciu. Dacă descoperi că utilizezi abonamentul la sală doar o dată pe lună, mai bine alegi câteva plimbări în parc sau exerciții de acasă. La fel și pentru platformele de streaming, când ai abonamente la multe dintre ele, gândește-te pe care o folosești cel mai des pentru a rămâne fidel acesteia. 

Monitorizează cheltuielile

Chiar dacă stabilești de la început un buget lunar destinat cheltuielilor, s-ar putea să te trezești la sfârșit de lună că ai cheltuit mai mult decât ți-ai propus. Monitorizarea cheltuielilor este un pas important pentru a ține sub control finanțele. 

Folosește o aplicație de gestionare care să îți permită să conectezi conturile bancare, pentru a vedea o analiză exactă a tuturor tranzacțiilor. Cu ajutorul graficelor și rapoartelor oferite, poți vedea exact pe ce cheltui necontrolat și unde să ajustezi bugetul. 

Prin aplicarea acestor sfaturi vei putea avea o gestionare eficientă a bugetului lunar și nu numai, fără a face compromisuri în privința confortului. Pune-le în aplicare, și odată cu trecerea timpului, vei vedea schimbări majore.

Cele mai recente știri

To Top