Timp liber

Cum să alegi cărți bune pentru copiii preșcolari și școlari?

Copiii ar trebui să fie încurajați să citească sau să li se citească încă de când sunt mici. Nu este întotdeauna ușor să alegi o carte care să fie atât atractivă pentru cei mici, dar care să fie în același timp și educativa. Cum să alegi deci lecturile pentru copiii de vârstă preșcolară sau de scoală primara?

Insuflarea gustului pentru lectură copiilor mici este o inițiativă excelentă. A citi povești copiilor este că și cum le-ai pune protecție solară, cu excepția faptului că în loc să-i protejezi de arsurile solare, îi protejezi de problemele de citit și scris care pot apărea mai târziu în viață. Așa cum există criterii pentru alegerea protecției solare, există caracteristici importante de luat în considerare atunci când alegi cărți pentru copiii tai.

Confruntându-te cu panoplia de cărți de povești pentru copii disponibile în librării sau biblioteci, nu este întotdeauna ușor să alegi o carte atât atractivă, cât și optimă pentru dezvoltare. Iată ce criterii trebuie să îndeplinească o carte pentru copiii foarte mici și pentru cei de varsta 6-8 ani.

Aspectul cărții

O carte cu o copertă tare și rezistentă va face față mai mult, mai ales atunci când este folosită de copii mici. Ca părinte, ar trebui să-i încurajezi să exploateze formate de carte netradiționale. Forma cărții nu trebuie să fie întotdeauna dreptunghiulară! De exemplu, unele cărți de format mare au pagini pliabile, conțin texturi diferite precum materiale textile sau bucăți de plus, sau trebuie să rotești cartea pentru a citi un anumit paragraf. În ziua de azi există o selecție minunată de cărți la librăriile online precum Librăria Donaris.

Conținutul

Unele teme universale îi interesează aproape pe toți copiii. Cărțile cele mai iubite sunt cele despre animale, familie, fantezie etc. Așa că alege cărți legate de interesele copiilor tăi. De asemenea, nu ezita să optezi pentru cărți care tratează subiecte mai delicate sau care trezesc anumite emoții ( de exemplu durere, frică, furie). Cartea este un loc ideal pentru a învăța cum să gestionezi emoțiile. Recomandăm cărțile care au un vocabular bogat. Totuși, fii atent! Cartea ar trebui să conțină un număr suficient de cuvinte noi și fraze complexe, care să-l ajute pe micuț să se dezvolte…15 până la 30 de pagini maxim sunt ideale. La Librăria Donaris vei găsi astfel de cărți ideale atât pentru preșcolari, cât și pentru școlari. Sunt minunate cărțile din colecția “Dac-aș avea…” unde copiilor li se vorbește despre caracatițe, unicorni, dinozauri și alte animale reale sau fantastice.

O carte pentru copii trebuie să aibă o structură narativă, adică o succesiune de evenimente sau o poveste de fundal. O structură repetitivă și previzibilă îi ajută pe copii să facă predicții, adică să deducă informații care nu sunt menționate în mod explicit în text, dar pe care ei să le înțeleagă din cunoștințele lor anterioare.

Alege cărți de lungime rezonabilă care nu au prea mult text pe fiecare pagină. Este bine ca în cartea aleasă să fie 2 până la 4 propoziții pe pagină, iar caracterele tipărite să fie situate în locuri diferite ale paginilor ( cum ar fi în text, în baloane, în imagini). De asemenea, trebuie să aibă fonturi care variază ca dimensiune și culoare, dar și un anumit echilibru între text și ilustrații. Pentru copiii mici, optează pentru texte mai scurte și un număr mai mare de ilustrații. Cu cât copilul are mai multe cunoștințe, extinde lungimea textului. În timp, vei vedea că nu va mai fi interesat neapărat de imagini, ci de ceea ce îi oferă textul.

Ilustrațiile cărții

În mod ideal, ilustrațiile ar trebui să fie clare și legate de text, atractive și proeminente. Copiii preferă acele cărți care au imagini cât mai apropiate de realitate. Când este prea abstract, s-ar putea să se chinuie să descifreze. La Librăria Donaris cărțile pentru copii au imagini care reflectă cât mai mult realitatea, acestea fiind realizate de ilustratori foarte buni. Desigur, unele imagini sunt puțin abstracte, dar nu într-atât încât să încurce înțelegerea celor mici.

Cum faci să-l obișnuiești pe cel mic să asculte sau să citească povești?

Știm că părinții din ziua de azi au o rutina obositoare, job-uri care le ocupă mult timp și alte îndatoriri, însă trebuie să ne facem timp pentru aceasta activitate. Este importantă pentru dezvoltarea lor. Chiar și 5 minute pe zi dedicate lecturii alături de copilul tău sunt benefice. Micile acțiuni zilnice, precum cititul de la o vârstă foarte fragedă fac toată diferența și te ajuta să îi trezești copilului tău apetitul pentru lectură. Cititul îmbogățește vocabularul, dezvoltă imaginația și creativitatea, construiește abilitățile de ascultare și îi permite copilului să se exprime spunând povestea în felul său după ce a citit, încercând să ghicească restul, completând propoziții și așa mai departe. Pentru copiii mai mari, aceștia pot fi încurajați să citească abonându-se la o revistă care corespunde intereselor lor sau alegând cărțile de benzi desenate, precum aventurile lui Asterix și Obelix, pe care le poți găsi tot la Librăria Donaris.

Caracteristicile cărților de povești influențează ceea ce va învăța atunci când îi citești copilului tău. De exemplu, o carte care conține versuri și jocuri de cuvinte îi va stimula conștientizarea fonologică, adică capacitatea sa de a percepe și manipula sunetele din cuvinte, în timp ce o carte cu un vocabular cursiv și o structură narativă previzibilă vizează mai mult dezvoltarea limbajului.

De asemenea, amintește-ți că prin citirea aceleiași cărți de mai multe ori, copilul tău se cufundă în structura narativă, acordă atenție altor detalii din ilustrații și își rafinează înțelegerea unui nou concept. Folosirea aceleiași cărți este necesară pentru învățare și dezvoltă un sentiment de competență al copilului. Prin urmare, o carte de povești bună poate fi citită și recitită, spre bucuria părinților și a copiilor mici!

Cele mai recente știri

To Top