Business

Dan Panciu, FabricaDeProfile: „Profilele decorative reușesc să îmbine utilul cu esteticul, pot acoperi detalii pe care nu le dorim la vedere”

Pentru fiecare dintre noi, spațiul în care locuim reprezintă ceea ce ne caracterizează, confortul și locul de unde ne luăm energie. Specialiștii recomandă ca fiecare încăpere să corespundă nevoilor noastre, fie că vorbim de un dormitor care ar trebui să fie amenajat astfel încât să ne confere odihna necesară, fie că vorbim de spațiul comun care, prin estetică, ar trebui să ne aducă energia necesară sau că ne raportăm la funcționalitatea elementelor pe care alegem să le folosim.

Sunt multe aspecte pe care le putem lua în considerare atunci când vrem să decorăm locuința, iar profilele decorative sunt o parte importantă care pot schimba întreg designul unei case, fie ca vorbim de cel interior sau exterior. „Putem să locuim într-o casă fără profile decorative? Desigur! Însă, vrem mai mult decât un adopst, niște pereți și un acoperiș. Vrem un spațiu care să transmită o anumită stare, care să ne reprezinte și să reflecte personalitatea noastră”, spune Dan Panciu – CEO FabricaDeProfile.

De asemenea, specialiștii pot realiza orice tip de model, astfel încât profilele să fie personalizate pentru fiecare client. Despre funcționalitatea profilelor decorative, materiale și întrețienere, aflăm mai multe de la Dan Panciu.

FabricaDeProfile are capacitatea de a transforma imaginația în realitate”

1. Ce rol au profilele decorative în transformarea unui spațiu? Cum pot acestea să schimbe complet aspectul unei case?

Profilele decorative sunt acele “detalii” care au rolul de a îmbogăți întregul spațiu sau anumite elemente, precum pereții sau tavanul. Ele reușesc să dea fluiditate îmbinărilor, să creeze accente și să traseze estetici diferite oricărei încăperi.

Un profil decorativ poate să schimbe atât interiorul unei locuințe, cât și exteriorul. Detaliile sunt cele care conturează stilul unei clădiri și, practic, personalitatea acesteia.

Pentru ca o casă să devină “acasă”, ea trebuie să poarte amprenta celor care o locuiesc, să împrumute energia și spiritul acestora. Profilele decorative aduc locuinței acele elemente care definesc personalitatea proprietarului, sunt accentele care te fac să simți că spațiul îți aparține, că oglindește pasiunile tale sau simțul tău estetic.

Dacă, spre exemplu, vrei să folosești elemente moderne și sustenabile în construcția casei, dar îți dorești să aibă și un aer retro, care să îți amintească, poate, de casa bunicilor, poți să folosești profile decorative care să reconstruiască vizual imaginea copilăriei tale.

2.⁠ ⁠Care sunt cele mai populare tipuri de profile decorative pe care le recomanzi clienților?

Cele mai populare tipuri de profile, pentru exteriorul caselor, sunt termosistemele decorative și încadramentele pentru uși și ferestre.

Dacă ne referim la încadramente, putem să spunem că ele sunt “baza” sau minimul necesar pentru a putea vorbi despre designul unei case. Bineînțeles, plecând de la un design simplu, consultanții noștri de vânzări pot recomanda și cornișe pentru sangeac, colțuri decorative, coloane decorative împreună cu baze și capiteluri. Ajungem, astfel, la un design ceva mai complex, care nu doar că înfrumusețează locuința, ci îi poate da o estetică arhitecturală precisă, bine conturată, recognoscibilă.

Recomandarea noastră este pentru termosistemele decorative care, dincolo de valoarea estetică, aduc casei eficiență energetică și echilibru termic.

Pentru interiorul casei, cele mai populare elemente decorative sunt: plinta albă de poliuretan, barurile pentru chenarele de pereți și baghetele de colț pe care le utilizăm la îmbinarea dintre perete și tavan.

Recomandarea la care țin cel mai mult este ca fiecare client să se gândească la ce îi conferă lui liniște sau stare de bine, care este stilul lui, ce îl atrage, ce îl face să simtă că nu este copleșit de spațiul în care locuiește. Dacă știi exact ce te face să te simți acasă, noi te putem ajuta să aduci în locuința ta fix acele elemente pe care tu ți le imaginezi. Și cred că este foarte importantă documentarea și, de ce nu, discuțiile cu un specialist, fie că vorbim de arhitecți sau designeri de interior. FabricaDeProfile are capacitatea de a transforma imaginația în realitate. Dacă din întâlnirea dintre client și specialist reiese că spațiul respectiv are nevoie de un anumit element, este suficient ca el să fie desenat, iar echipa noastră de experți va face matrița, apoi totul va deveni realitate. Află ce te definește, apoi lasă specialiștii să-ți definească locuința și să-i imprime amprenta ta – acesta ar fi sfatul meu.

3.⁠ ⁠Ce diferență fac profilele decorative de calitate în designul interior? Cum influențează ele atmosfera generală a unei locuințe?

Profilele decorative de calitate ies în evidență prin liniile vii, designul inovativ alături de funcționalitatea pentru care fiecare profil este proiectat și realizat. De aici, precizia lor și calitatea materialelor din care sunt realizate oferă posibilitatea unui finisaj final bine definit, montaj facil și rapid, rezistență în timp.

Calitatea unui produs este foarte importantă în imaginea de ansamblu a locuinței. Orice detaliu contează, orice finisaj, orice linie, nimic nu este nesemnificativ când vine vorba despre spațiul în care îți petreci cel mai mult timp sau în care ar trebui să ne simțim cel mai bine.

4.⁠ ⁠Cum alegem profilele decorative potrivite pentru o anumită încăpere? Există reguli pe care trebuie să le urmăm?

– Profilele decorative sunt alese în funcție de stilul arhitectural pe care îl dorim în locuința noastră. În funcție de înălțimea încăperii alegem dimensiunea profilelor. În funcție de zona de pe perete unde va fi montat profilul, alegem tipul de material din care este realizat acesta. Spre exemplu, în zona de jos este bine să alegem materiale dure și rezistente inclusiv la apă, iar în partea de sus și tavan sunt recomandate materiale cât mai ușoare, cu rezistență mecanică mai mică. Și cred că ar trebui să fim atenți și la armonie, când folosești în același spațiu profile decorative din stiluri diferite, riști să pierzi echilibrul și să creezi un spațiu care te agită, te scoate din zona de confort.

5.⁠ ⁠Ce tipuri de materiale sunt utilizate în realizarea profilelor decorative și care sunt avantajele fiecăruia? Diferă profilele decorative de interior de cele de exterior?

Materialele din care sunt realizate profilele diferă, bineînțeles. Profilele pentru exterior sunt fabricate din polistiren expandat, densitate medie, peste care este depus un strat mineral ce îi oferă acestuia rezistența mecanică necesară. Pentru interior, profilele sunt realizate din poliuretan sau polistiren extrudat. Este normal să existe o diferență între profilele de exterior și cele de interior, pentru că mediile în care sunt expuse contează foarte mult pentru rezistența acestora. Acestea sunt aspecte la care suntem foarte atenți și de care ținem întotdeauna cont atunci când realizăm elemente noi.

6.⁠ ⁠Cum se pot integra profilele decorative în diverse stiluri de design interior, de la clasic la modern?

Profilele decorative se pot folosi în absolut toate stilurile arhitecturale. Prin arhitectura fiecărui profil, ele pot face parte din orice amenajare, de la stilurile clasice până la modernism sau chiar industrial. În amenajările de inspirație clasică, se folosesc elemente care te duc într-o zonă a rafinamentului, simetriei, opulenței. Aici pot fi folosite coloane decorative, cornișe cu o paletă bogată de ornamente.

Stilul modern vine cu linii simple, minimaliste, aici putem alege niște plinte subțiri, simple, ne putem juca poate cu formele geometrice. Dacă ne ducem spre stilul eclectic, o combinație între clasic și modern, aici pot fi combinate plinte minimaliste cu cornișe ornamentate, spre exemplu. Stilul industrial este și el căutat, uneori chiar și pentru amenajarea locuinței, chiar dacă vorbim despre aspecte ceva mai aspre sau texturi nefinisate.

7.⁠ ⁠Ce impact au profilele decorative asupra valorii unei case? Le consideri un „upgrade” important?

Detaliile, cu siguranță, contează și fac diferența în felul în care ne simțim într-un spațiu. Este un exercițiu foarte ușor pe care îl poate face fiecare dintre noi: Să ne imaginăm patru pereți albi, simpli. Cum ne simțim într-un asemenea spațiu? Dar dacă îi adăugm mici elemente? O plintă cu linii armonioase, să zicem. Dintr-o dată, spațiul devine mai prietenos, nu mai simțim că cei patru pereți vin peste noi. Și dacă am avea niște pereți fluizi, care îți dau senzația de curgere, de infinit? Orice îmbunătățire crește valoarea unei locuințe. De cele mai multe ori, primul impact asupra unei locuinței vine din modul în care arată, apoi din elementele care țin de utilitate și funcționalitate. Prima dată, ne place sau nu o casă în funcție de felul în care arată. Noi am reușit ca prin produsele noastre să acoperim atât valoarea estetică, cât și pe cea funcțională.

8.⁠ ⁠Cât de greu este procesul de montare a profilelor decorative? Este accesibil pentru oricine sau este nevoie de un specialist? Pentru cei care optează sa și le pună singuri, ce pași trebuie să urmeze?

Profilele decorative necesită atenție și răbdare în momentul în care le montăm. Ele pot fi montate de oricine a mai făcut operațiuni de montaj în care a fost necesar să utilizeze un fierăstrău unghiular și adezivi pentru lipire. Ideal ar fi, însă, să apelăm la un specialist, deoarece timpul va fi unul mai redus și calitatea montajului ridicată. Poate că procesul în sine nu este unul complicat pentru anumite persoane, însă, recomandarea noastră este să se apeleze la specialiști, pentru că ei au și experiența și expertiza care transformă tot acest proces într-un rezultat final de succes, cu atenție la detalii, cu grijă pentru fiecare finisaj.

9.⁠ ⁠În ce măsură contribuie profilele decorative la percepția de „lux” într-un spațiu, fără a fi necesară o investiție foarte mare?

Având în vedere că profilele decorative s-au regăsit inițial la casele oamenilor importanți în societate, cu un anumit statut financiar, dar și social, putem spune că profilele decorative sunt percepute ca fiind un detaliu de lux în locuință noastră, la interior sau la exterior. Putem să locuim într-o casă fără profile decorative? Desigur! Însă, vrem mai mult decât un adopst, niște pereți și un acoperiș. Vrem un spațiu care să transmită o anumită stare, care să ne reprezinte și să reflecte personalitatea noastră. Poate că ar trebui să redefinim luxul. Luxul poate să însemne confort, să însemne acasă și detalii care ne reprezintă.

10.⁠ ⁠Cum se întrețin profilele decorative pe termen lung? Sunt ele durabile și ușor de menținut?

Odată montate și vopsite, profilele nu au nevoie de întreținere. La exterior, ele se pot curăța și/sau spăla. La interior, ele sunt întreținute ca orice alt element de decor: curățate de praf și cam atât.

11.⁠ ⁠Ce sfaturi ai pentru proprietarii de case care doresc să adauge profile decorative, dar nu sunt siguri de stil sau cum să înceapă?

Cred că dacă nu sunt hotărâți, este important să identifice 1-2 case sau amenjări interioare care sunt pe gustul lor. De aici, ar trebui fie să se adreseze unui specialist, designer de interior sau arhitect, fie unui consultant de vânzări de profile decorative. Apoi, cu ghidajul corespunzător, mai este doar un pas până la un proiect măreț.

12.⁠ ⁠Profilele decorative pot avea un rol funcțional, pe lângă cel estetic?

Da, de cele mai multe ori profilele decorative reușesc să îmbine utilul cu esteticul. Scara decorativă este un astfel de exemplu, ea fiind folosită pentru a masca țeava de gaze inestetică din interiorul apartamentului. De asemenea, termosistemul decorativ, care nu înseamnă doar un design gata finisat, ci și izolare termică și eficiență energetică. Profilele decorative pot acoperi detalii pe care nu le dorim la vedere, de la imperfecțiuni ale construcției, la elemente tehnice pe care vrem să le mascăm. Poate că profilele decorative par acele elemente pe care le lăsăm la final atunci când ne amenajăm o locuință, însă, odată ce le descoperim valoarea, înțelegem că rolul este unul decisiv în impactul vizual al locuinței și, implicit, în felul în care ne simțim în spațiul respectiv. În esență, graniță subtilă dintre un spațiu rece și auster și unul cald și primitor este dată de rafinamentul alegerii unui profil decorativ potrivit.

Cele mai recente știri

To Top