În ciuda faptului că angajații din sectorul public au nevoie permanentă de actualizarea cunoștințelor și competențelor – în special a celor digitale – Guvernul României nu a alocat fonduri pentru formarea acestora și a interzis astfel de cheltuieli în anii 2023 și 2024. În acest context, și în 2025, la fel ca în anii anteriori, Fundația Centrul de Formare APSAP continuă să ofere gratuit cursuri de perfecționare pentru angajații din administrația publică, sprijinind o administrație modernă, adaptată cerințelor actuale. Angajații se pot perfecționa în domenii-cheie pentru activitatea din administrația publică, printre care competențe digitale, anticorupție, achiziții publice și accesare de fonduri europene.
”Încă din 2020, Fundația Centrul de Formare APSAP este singura organizație privată care susține gratuit cursuri de perfecționare pentru angajații din administrația publică, având alături cei mai buni specialiști și practicieni.
Deși Guvernul României nu alocă fonduri pentru formarea propriilor angajați și chiar a interzis aceste cheltuieli în 2023 și în anul 2024, Centrul de Formare APSAP a reușit să găsească resursele financiare necesare pentru a susține educația continuă în sectorul public.
Prin acest efort, Centrul de Formare APSAP transmite un mesaj clar administrației centrale și locale: formarea profesională trebuie să fie o prioritate. Totuși, resursele limitate ale unei fundații nu pot compensa nevoia reală de instruire a angajaților din sectorul public. Mesajul transmis de APSAP reprezintă o dovadă că lucrurile se pot schimba atunci când există voință și viziune. Considerăm, astăzi mai mult ca oricând, că factorii de decizie din sectorul public ar trebui să acorde o atenție sporită formării profesionale și să conștientizeze faptul că, de peste opt ani, în România, majoritatea instituțiile publice nu mai alocă fonduri pentru pregătirea angajaților proprii.
În acest context, încurajăm toți funcționarii publici să participe la aceste cursuri gratuite, pentru a descoperi cele mai noi informații din cele 13 domenii propuse, pentru a interacționa cu colegi din alte instituții și, în final, pentru a contribui la eficientizarea și dezvoltarea capacității administrative”, declară Bogdan-Costin FÂRȘIROTU, Președintele Fundației Centrul de Formare APSAP.
În ce domenii se pot forma gratuit: competențe digitale, anticorupție, achiziții publice și accesare fonduri europene, printre cursurile oferite
Angajații din administrația publică se pot înscrie la cursuri gratuite de perfecționare, menite să le actualizeze cunoștințele și să le dezvolte noi abilități în 13 domenii-cheie. Competențele digitale, integritatea și anticorupția, urbanism, protecția datelor cu caracter personal, achizițiile publice, contabilitatea bugetară, resursele umane și accesarea fondurilor europene se numără printre temele cursurilor propuse în 2025 sectorului public din România.
Sesiunile de formare au loc online, în perioada 31 martie – 30 aprilie 2025, cu o durată de două zile, în intervalul orar 09:30–13:30. Aceste cursuri oferă soluții practice la provocările zilnice cu care se confruntă funcționarii publici, fiind susținute de specialiști cu experiență în sectorul public, formatori cu o practică aplicată de peste 20 de ani în domeniile predate.
Înscrierile se fac online, accesând site-ul Cursuri-functionari.ro, la secțiunea Cursuri online – sector public, selectând specializarea dorită. Participanții se pot înscrie până în ziua începerii fiecărei sesiuni. Numărul de participanți este nelimitat.
“Această inițiativă, de formare gratuită a angajaților de la stat, reprezintă o investiție în oameni, în competențe și, implicit, în performanța administrației publice din România, mai ales că angajaților le lipsesc diverse competențe necesare în 2025. Spre exemplu, în ceea ce privește nivelul competențelor digitale, deja obligatorii în câmpul muncii, românii sunt cel mai slab pregătiți din Uniunea Europeană, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Iar aceste cursuri, pe care le punem la dispoziție în mod gratuit, reprezintă o oportunitate valoroasă atât pentru dezvoltarea profesională a tuturor angajaților din administrația publică, cât și pentru sporirea calității serviciilor oferite cetățenilor”, declară Bogdan-Costin FÂRȘIROTU, Președintele Fundației Centrul de Formare APSAP.
Interes scăzut în mediul rural pentru învățare. 85% dintre cursanții înscriși la programele online gratuite provin, în continuare, din mediul urban
Aceste cursuri se adresează și personalului contractual din toate instituțiile publice: școli, licee, universități, spitale publice, direcții de sănătate publică, ministere, societăți comerciale cu capital majoritar de stat etc.
Aproximativ 3.000 de viceprimari și secretari generali ai unităților administrativ-teritoriale din mediul rural au fost informați oficial, dar și informal, despre cursurile gratuite pentru angajați. Cu toate acestea, peste 85% dintre cursanții provin, în continuare, din mediul urban.
Deși cursurile pot fi urmate de la distanță, online, acest lucru nu pare să fi generat un interes real în rândul instituțiilor publice din mediul rural. Dacă administrațiile locale din orașe sunt mai receptive la oportunitățile de dezvoltare profesională, multe dintre primăriile de comună par să rămână captive unui deficit educațional cronic, care persistă de peste 30 de ani.
Unul dintre motivele pentru interes scăzut este faptul că dispozitivele electronice din instituțiile publice nu dispun de dotările minime necesare pentru o comunicare eficientă, cum ar fi cameră web și microfon, conform datelor preliminare ale unui studiu la care au răspuns aproape 1.000 de angajați de la stat înscriși la cursurile gratuite. Astfel, 46% dintre calculatoarele utilizate de angajații din administrația publică nu sunt echipate nici cu cameră, nici cu microfon, iar 13% dispun de doar unul dintre cele două.
