Business

Două direcții la început de 2023 pentru piața muncii din România: sunt clare, dar opuse

Zilelea acestea suntem la confluența lui „Piaţa muncii a început în forţă 2023” cu „Anul 2023 va fi unul dificil pentru piața forței de muncă din România!”. Ambele sunt exemple de titluri intens rulate încă din ianuarie. Două titluri care ne lasă de înțeles că din orice unghi am privi situațiile existente la nivel de piață a muncii, vom continua să observăm trenduri sau perspective distincte de tot ceea ce am reînvățat în acest proces de readaptare la noua normalitate post pandemică. Cu toate acestea, există un numitor comun care se regăsește în aproape toate scenariile despre care putem vorbi sau pe care le putem crea pentru 2023.

IMPACTUL TEHNOLOGIEI

„Ce e, măi maică, și cu tehnologia asta?” ar putea fi unii tentați să pună sub lupă. Ei bine, pentru a crea context, dar continuând pe filonul antagonist sau mai degrabă paradoxal cu care am debutat acest material, voi dezvolta două dintre cele mai ușor de observat și analizat perspective asupra impactului tehnologiei în piața muncii din România.

Scenariul 1

Pe de o parte, dezvoltarea tehnologică a adus în ultimii ani, în piața muncii din România, noi oportunități de angajare, în special în domeniul IT și al serviciilor tehnologice. Așa cum se știe deja, sectorul IT a fost în creștere în ultimii ani, cu o creștere semnificativă a numărului de start-up-uri și de companii de tehnologie. Aceste companii oferă locuri de muncă în diverse domenii, cum ar fi dezvoltarea software, programarea, analiza datelor, securitatea cibernetică și multe altele.

Scenariul 2

Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică, în mod special în perioada de digitalizare forțată și bruscă din pandemie, a dus la automatizarea multor procese și la utilizarea în mod intensiv a inteligenței artificiale. Reversul medaliei? S-a dus astfel la pierderea unor locuri de muncă în domenii precum producție și servicii. De asemenea, dacă tehnologia crește, cresc și așteptările și cerințele angajatorilor. Rezultatul? Lucrurile s-au schimbat mult în ceea ce privește cererea de calificări în piața muncii, cu cereri mai mari de cunoștințe tehnice și digitale.

Deși la o primă privire rapidă asupra subiectului lucrurile ar putea părea firești pentru o societate în plină dezvoltare, realitatea este că impactul tehnologiei în piața muncii din România nu este doar pozitiv, așa cum nu este doar negativ. Ceea ce înseamnă că se fac eforturi uriașe în ambele tabere. Angajații își dezvoltă abilități noi și își adaptează competențele la cerințele pieței. Angajatorii își schimbă strategiile de recrutare și de management al forței de muncă, investind în retenție cu același elan cu care investesc în tehnologie, învățând constant să fie flexibili și să ofere flexibilitate și oferind dezvoltare continuă.

Dinamismul din piața muncii din România este la cote fără precedent. Pentru că ne aflăm în cel mai tehnologizat punct… vârf al societății românești moderne și lucruri se întâmplă și se schimbă extraordinar de rapid. De aceea este imperios să ne consolidăm abilitatea de analiză a trendurilor, de înțelegere și manageriere a schimbărilor, de pivotare și identificare de soluții în timp real.

Cele mai recente știri

To Top