Elveţia a îngheţat aproximativ 7,7 miliarde de franci elveţieni (8,81 miliarde de dolari) în active financiare aparţinând ruşilor, a anunţat, vineri, guvernul elveţian, în cadrul unor sancţiuni menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina.
Suma a reprezentat o uşoară creştere faţă de cea de 7,5 miliarde de franci pe care guvernul elveţian a declarat că a blocat-o anul trecut, după ce Elveţia a adoptat sancţiunile Uniunii Europene.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), agenţia care supervizează sancţiunile, a menţionat că suma de 7,7 miliarde de franci reprezintă doar cea mai recentă estimare a sa şi că aceasta poate fi modificată. A fost dificil să se ofere o cifră precisă din cauza noilor persoane care sunt adăugate sau eliminate de pe lista de sancţiuni, precum şi a cazurilor juridice de îngheţare sau deblocare a altor active, a arătat sursa citată.
O cifră mai precisă este aşteptată până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2024, când băncile elveţiene vor raporta guvernului. Creşterea numărului de active îngheţate e cauzată de creşterea numărului de 300 de persoane şi 100 de companii şi organizaţii care au fost adăugate pe lista de sancţiuni în ultimele 12 luni. Aceasta include, de asemenea, profiturile estimate din depozite în numerar, obligaţiuni, acţiuni, precum şi proprietăţi şi maşini de lux.
Berna a blocat, de asemenea, mişcarea a 7,4 miliarde de franci în active în valută străină aparţinând băncii centrale ruseşti. SECO a refuzat să comenteze cu privire la persoanele ale căror active au fost îngheţate.
Cu toate acestea, activele îngheţate reprezintă doar o mică parte din averea totală avută de ruşi în Elveţia, băncile din această ţară deţinând 150 de miliarde de franci, potrivit estimărilor Asociaţiei bancherilor elveţieni. Preşedintele Alain Berset a promis mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul unei vizite în această ţară luna trecută şi a discutat despre utilizarea profiturilor din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta la reconstrucţia ţării.
Comisia Europeană lucrează la o propunere de a pune în comun o parte din profiturile obţinute din activele de stat ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina şi reconstrucţia sa postbelică. Elveţia participă la discuţii, dar nu a decis dacă va susţine sau nu propunerea. Însă sprijinul elveţian a avut anumite limite, ţara respingând cererile altor ţări de a i se permite să trimită în Ucraina armament şi muniţie fabricate în Elveţia, invocând legile de neutralitate ale ţării.