Exporturile globale de gaze naturale lichefiate (GNL) au înregistrat anul acesta cel mai lent ritm de creştere, începând din 2015, ceea ce va menţine preţurile ridicate, pe fondul majorării cererii, transmite Bloomberg.
Livrările anuale GNL ar urma să crească anul acesta cu 0,4%, la aproximativ 414 milioane de tone, conform datelor firmei de cercetare Kpler. Întârzierea proiectelor din SUA şi sancţiunile contra noilor facilităţi din Rusia afectează furnizarea de noi volume.
Piaţa GNL a fost într-un echilibru delicat, de la invadarea Ucrainei, în 2022, când Europa nu a mai cumpărat gaze ruseşti. Nivelul insuficient de noi exporturi a dus la creşteri de preţuri pentru cumpărătorii din Europa şi Asia.
Dar analiştii se aşteaptă la o reechilibrare a pieţei în 2025, după majorarea producţiei în SUA şi Canada. Uzina Plaquemines deţinută de Venture Global LNG Inc a început săptămâna trecută exporturile GNL, iar firma Cheniere Energy a început luni extinderea unităţii sale de la Corpus Christi.
Anul acesta, SUA sunt cel mai mare exportator global de gaze naturale lichefiate, cu un nivel record, de 87 milioane de tone, aproape de nivelul din 2023, arată datele Kpler. Pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare importator global de gaze naturale lichefiate a fost în 2024 China (78 milioane de tone, o creştere anuală de 8,5%). În 2021, China importat a aproximativ 80 milioane de tone GNL.