Actualitate

Finanţele au propus protestatarilor soluţii legale pentru rezolvarea problemelor, precum scutire la impozit pentru profitul reinvestit

Foto: iStock

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au propus duminică delegaţiei fermierilor şi transportatorilor o serie de soluţii legale pentru rezolvarea problemelor, precum scutire la impozitul pentru profitul reinvestit sau simplificarea procedurilor din Codul fiscal, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

Astfel, în urma şedinţei între reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Vamale Române şi delegaţia protestatarilor din sectorul fermierilor şi transportatorilor, reprezentanţii instituţiilor statului au propus ca Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală, ca procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării, realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Alte propuneri vizează scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor şi reglementarea contabilă şi recunoaşterea fiscală a subvenţiilor în vederea clarificării facilităţilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit.

„În ceea ce priveşte restul revendicărilor, care implică angajamente ale României în raport cu instituţiile europene, acestea vor fi prezentate Comisiei Europene, în acord cu deciziile agreate la nivelul coaliţiei de guvernare”, au subliniat sursele guvernamentale.

Pe de altă parte, sursa citată a menţionat că solicitările şi revendicările protestatarilor vizau noi categorii de facilităţi fiscale, „aspect care nu se pretează pe situaţia fiscal-bugetară a României”, să nu mai plătească accize la carburant, menţionând că este birocratizată măsura de accesare a subvenţiilor, „măsură nu poate fi implementată/fiind o „extavaganţă” fiscală, întrucât aceştia beneficiază subvenţii pentru plata accizelor”.

Totodată, delegaţia prezentă la discuţii a semnalat probleme legate de gestionarea problematicii preţului cerealelor, aspecte care ţin de legislaţia comunitară şi abordarea din sectorul agriculturii în politica guvernamentală şi au cerut „măsuri pentru sprijinirea şi încurajarea evaziunii fiscale”, precum bani suplimentari pentru indemnizaţii de cazare şi diurnă, fără documente, pentru că aceştia sunt scutiţi de impozit pe venit, creşterea/dublarea veniturilor prin facilităţi neimpozabile etc.

La ieşirea de la negocieri, Dănuţ Andruş, reprezentantul fermierilor, a anunţat că protestul va continua, deoarece discuţiile purtate duminică, timp de peste trei ore, la Ministerul Finanţelor, s-au încheiat fără rezultat.

„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a spus Dănuţ Andruş.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

La finalul întâlnirii, transportatorii şi fermierii au anunţat că au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să „rămână în stradă” şi să continue protestul.

Cele mai recente știri

To Top