Actualitate

Fondul Român de Contragarantare a depăşit borna de 500 milioane lei la garanţii acordate mediului de afaceri, în 2023

bani
Foto: iStock

Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) a depăşit borna de 500 milioane lei garanţii acordate companiilor care activează în domeniul construcţiilor, arhitecturii şi proiectării, în 5 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro.

Fondul Român de Contragarantare SA are rolul de agent al statului în derularea componentelor Garant Construct şi Innovation din cadrul Programului IMM INVEST PLUS, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra IMM-urilor româneşti.

„De la finalul lunii martie a.c. şi până în prezent, cu o echipă de specialişti care deţine know-how-ul necesar şi prin intermediul aplicaţiilor informatice dezvoltate in-house, FRC a reuşit să proceseze solicitările tuturor beneficiarilor interesaţi de obţinerea unor finanţări bancare garantate de stat şi cu facilităţi asociate privind plata dobânzilor şi a comisioanelor, astfel încât – în 5 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro – borna de 500 milioane lei garanţii acordate companiilor care activează în domeniul construcţiilor, arhitecturii şi proiectării a fost depăşită: Aceasta reprezintă 50% din plafonul alocat FRC până la 31.12.2023 pentru componenta Garant Construct”, se arată într-un comunicat al FRC.

Pe Garant Construct, componenta IMM, plafonul alocat FRC este de 1,22 miliarde de lei. Suma utilizată din plafon la data de 24 august este de 519,55 milioane de lei iar suma aflată în analiza FRC, conform dosarelor IMM furnizate de bănci prin sistemul electronic de comunicaţii, este de 157,69 milioane de lei. Suma aflată în analiză la bănci urmând ca dosarele electronice să fie trimise la FRC este de 146,35 milioane de lei.

Astfel, gradul estimat de utilizare a plafonului alocat FRC este de 68%. „Mai mult, în sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 534.794.580 RON figurează solicitări din partea IMM-urilor, dar acestea nu au fost, deocamdată, preluate de băncile selectate de potenţialii beneficiari”, precizează sursa citată.

Garant Construct dispune de o a doua componentă care vizează finanţarea proiectelor de construcţie, arhitectură/proiectare ale unităţilor administrativ teritoriale (primării, consilii judetene, etc. – UAT) cu un plafon total alocat de 200 milioane de lei pentru care nu au fost înregistrate solicitări pe platforma imminvest.ro până în acest moment.

În ceea ce priveşte componenta Innovation, valoarea totală a plafonului alocat şi derulat în exclusivitate prin FRC este de 746,83 milioane de lei, din care suma utilizată pentru acordarea garanţiilor este de 51,88 milioane de lei, la care se adaugă 20,23 milioane de lei care reprezintă suma totală a garanţiilor pentru solicitările aflate în analiză la FRC şi, respectiv, 28,54 milioane de lei care reprezintă valoarea celor care sunt în analiză la băncile partenere şi urmează să fie transmise la FRC în perioada următoare. În sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 346,42 milioane de lei există solicitări de finanţare depuse de IMM-uri care urmează fluxul de preluare de către băncile partenere selectate de potenţialii beneficiari. În aceste condiţii, gradul estimat utilizare al plafonului alocat FRC este de aproximativ 60%.

Fondul Român de Contragaratare S.A. (FRC) este o instituţie financiară specializată, având corespondenţă în practici recunoscute la nivel european, promovate prin AECM – Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare şi Contragarantare. Activitatea sa este orientată, în principal, spre susţinerea sectorului antreprenorial/ IMM din România, societatea având ca parteneri atât fondurile de garantare, cât şi instituţiile financiar-bancare. De asemenea, FRC are rolul de agent al statului în programe guvernamentale de creditare derulate de ministerele responsabile şi în care acordă garanţii în numele şi contul statului beneficiarilor individuali.

Cele mai recente știri

To Top