Analize

Fondurile de investiții în acțiuni așteaptă un an 2024 profitabil, însă preconizează rezultate mai slabe decât anul trecut

Foto: iStock

Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au lansat o serie de evenimente organizate la Academia de Studii Economice București (ASE) prin care se urmărește educarea studenților viitori investitori și traderi prin expunerea unei analize asupra evoluției fondurilor de investiții și prezentarea celor mai buni cinci performeri. Evenimentul va fi organizat trimestrial și va explica modul în care au reușit cei cinci să obțină cele mai bune randamente.

În fondurile de investiții sunt, în prezent, aproape 600.000 de investitori, doar în luna ianuarie 2024 fiind adăugați circa 15.000, conform datelor prezentate de AAF. Un lucru foarte bun, deoarece înseamnă că educația financiară funcționează și crește și la noi numărul de oameni care caută randamente prin investirea economiilor. Dacă am compara România cu statele dezvoltate, numărul acestor investitori ar trebui să fie de 4-5 milioane de persoane. 

Prima dezbatere de anul acesta a presupus analiza evoluției din 2023, un an foarte bun, când randamentele obținute de principalii indici bursieri și de fondurile de investiții au depășit 30%, ceea ce a atras investitorii către fonduri. BT Maxim, fond cu active de peste 4 miliarde de lei, a avut anul trecut un randament de 36%, Raiffeisen România Dividend, cu active de 4,1 miliarde de lei, a obținut 34%, Certinvest BET Index, active de 40 de milioane de lei, a reușit un plus de 33,5%, ETF BET Patria-Tradeville, active de 213 milioane de lei, a obținut 33%, iar OTP Expert, cu active de 535 de milioane de lei, a adus un câștig de 33%. 

Expunerile fondurilor performante sunt explicate ușor pentru cele care urmăresc indicele BET, al celor mai bune 20 de companii listate la BVB. Indicele „blue-chipsurilor” a avut o evoluție foarte bună în 2023, cu o apreciere de 32% a cotației, la care se adaugă dividendele care urcă randamentul la aproape 40%. Este evident că realizarea unor investiții bazate pe acțiunile din componența indicelui BET a venit cu câștiguri similare. De altfel, crearea unor produse de investiții care urmăresc principalii indicii este o strategie profitabilă pentru investitori pe termen mediu și lung, indiferent de perioadele de scădere. Pentru investitorii de retail este mult mai simplu să achiziționeze un astfel de produs (un ETF – Exchange Traded Fund) și să poată achiziționa sau vinde la orice moment decât să cumpere singur acțiunile din cadrul unui indice pentru crearea unui portofoliu propriu. 

Managerii celor cinci fonduri au explicat că au fost preferate expunerile pe acțiunile din sectoarele care erau într-un avans evident anul trecut, cum ar fi sectorul bancar, sectorul energetic, sectorul IT. Inclusiv sectorul de transport maritim, reprezentat de Transport Trade Services (TTS) în indicele BET, a fost impulsionat de situația din Ucraina, care a ridicat la maxim importanța transportului maritim de mărfuri. De altfel, în funcție de evoluția războiului din Ucraina, interesul pentru transportul maritim se va menține și în perioada următoare sau va intra într-un con de umbră. „Anul 2023 a avut un cumul de factori foarte favorabili. Evaluările companiilor erau foarte ieftine, ceea ce combinat cu un flux semnificativ de capital ca urmare a listării Hidroelectrica a dus la creșteri mari pentru acțiuni”, a explicat Rareș Trif, director de investiții la BT Asset Management.

Creșteri, dar cu volatilitate mai mare

Chestionați de către studenți referitor la evoluția estimată pentru 2024 comparativ cu cea de anul trecut, administratorii au arătat in corpore că, deși ne așteptăm la un an bun pentru piața de capital, nu vor putea fi replicate rezultatele de anul trecut, dat fiind că situația este diferită. În primul rând, nicio companie listată care a obținut profit record anul trecut nu estimează că va reuși un nivel similar anul acesta. Prețurile din energie s-au redus și continuă trendul descendent sau se stabilizează, băncile au redus și vor reduce în continuare dobânzile, cererea de consum se estimează că va stagna anul acesta sau va crește ușor. Dar este un an electoral, iar istoria ne arată că în anii electorali piața de capital nu scade. 

Mai mult, cererea pentru produse de investiții, inclusiv acțiuni listate, este tot mai mare, atât din partea investitorilor de retail, care caută instrumente financiare care să le aducă randamente peste inflație, cât și din partea fondurilor de pensii, care vor avea anul acesta și mai mulți bani la dispoziție din contribuțiile salariaților din economie. „Până la urmă, prețul din piață este raportul dintre cerere și ofertă. Vedem cum cererea este tot mai consistentă, inclusiv din zona fondurilor de pensii, unde au crescut contribuțiile. De asemenea, și noi avem intrări tot mai mari de bani, ceea ce creează o nevoie firească de investire”, spune Robert Burlan, CFA, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management. 

Perspectivele sunt bune pentru 2024, consideră și Răzvan Pașol, director general la Patria Asset Management. „Vedem creştere economică şi îndrăznim să sperăm la o scădere graduală a dobânzilor, chiar dacă într-un ritm mai redus decât ne-am fi aşteptat. Prin urmare, sunt perspective să vedem creşteri de preţuri la bursă, dar în niciun caz la fel de mari ca în 2023, care a fost un an de excepţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că, la începutul lui 2023, s-a plecat şi de la o bază redusă”, arată Răzvan Pașol. 

Totuși, ne putem aștepta la variații semnificative anul acesta, având în vedere ciclul de creștere al acțiunilor, care nu durează la nesfârșit. „Mă aștept la o volatilitate mai mare anul acesta, având în vedere trendul puternic de creștere al pieței acțiunilor care a început în octombrie 2022. În general, un astfel de trend durează un an și jumătate, maximum doi ani, deci este posibil să vedem oscilații mai puternice ale pieței de acțiuni”, încheie Adrian Dudu, directorul de investiții al Certinvest. 

Cele mai recente știri

To Top