Lideri de top din mediul guvernamental, academic și din sectorul privat s-au reunit astăzi pentru a pune bazele unei strategii naționale ambițioase la conferința „Next Step 2025- Let’s Write the Future Together”. În cadrul evenimentului care și-a propus să abordeze temele cheie pentru viitorul economic și social al României, analizând pașii necesari pentru o dezvoltare durabilă și competitivă în următorii ani, George Agafiței, director în cadrul PPC România, a semnalat că, deși fiecare instituție din domeniul energiei din România are o strategie, aceasta nu este una convergentă. În plus, spune Agafiței, mediul privat nu este parte a discuțiilor acestor instituții.
„PPC are planuri foarte mari de dezvoltare în România. Am început cu o capacitate de 600MW anul acesta, cred că o terminăm cu 1,2GW și vrem să ajungem la 2GW energie verde până în 2026-2027, cred că avem aproape două miliarde de euro investite în România într-un an de zile. Mă bucur să aud că se vorbește de capacitățile de producție, problema e că nu avem strategii convergente. Fiecare instituție își face un plan și din păcate de prea puține ori se discută împreună și cu mediul privat pe aceste teme. Cred că cea mai mare provocare pentru anul viitor e ieșirea din planul de plafonare, și aș vrea să pun o întrebare la care știu că nu are nimeni un răspuns: “Care este prețul adevărat al energiei electrice în România în momentul de față?”.
Situația în care se află România e una europeană. Avem o problemă de interconectare. Se vorbește foarte mult de capacități de producție, de offshore, dar trebuie să ne uităm serios cum aducem energia în rețele și cum transformăm prețul mic către consumatorul final. Fără investiții în rețele, cele în capacitățile de producție trebuie să stea la coadă.
Mediul privat e pregătit să investească, dar am vrea să stăm cu totul la masă și să ne uităm serios la primăvara anului viitor„, a declarat George Agafiței în cadrul conferinței.