Tehnologie

Google: Hackeri ruşi de elită au vizat cu atacuri politicieni din Germania, pentru a fura date

Foto: iStock

Hackerii de elită legaţi de serviciile secrete ruseşti au vizat luna trecută mai multe partide politice germane, pentru a pătrunde în reţelele lor şi a fura date, potrivit unei alerte lansate de agenţia germană de securitate cibernetică şi de cercetătorii de securitate care lucrează pentru proprietarul Alphabet, proprietarul Google, transmite Reuters.

Într-un raport publicat vineri, unitatea cibernetică Mandiant a Alphabet a declarat că a prins grupul de hacking cunoscut sub numele de APT29, despre care serviciile de informaţii occidentale presupun că acţionează în numele agenţiei de spionaj străin SVR a Rusiei, încercând să păcălească ”personalităţi politice cheie germane” să deschidă un e-mail cu o invitaţie la o cină de 1 martie găzduită de Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul politic de centru-dreapta din Germania.

O alertă difuzată de agenţia cibernetică BSI din Germania şi analizată de Reuters se referea la acelaşi incident, spunând că spionii cibernetici susţinuţi de stat vizează partidele politice germane în efortul de a construi un acces pe termen lung şi de a filtra date.

Într-o declaraţie, CDU a spus că a fost expus de mult timp la atacuri digitale din partea actorilor interni şi străini.

”Şi în acest caz, am primit informaţii foarte prompte despre atac. Nu a existat nicio cină oficială a CDU pe 1 martie, evenimentul a fost fictiv”, se arată în comunicat.

Alerta nu a oferit detalii suplimentare despre cine era considerat responsabil şi nici aceasta şi nici Mandiant nu au oferit detalii despre cine a fost vizat în mod specific.

BSI nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Nici Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unui e-mail prin care se solicita comentarii.

BSI a spus în alerta sa că puterile străine sunt deosebit de interesate să spioneze politicienii în contextul ”viitoarelor alegeri europene”.

Mandiant a spus că atacul se potriveşte cu concentrarea Moscovei asupra conflictului său de lungă durată cu Kievul.

”Acest ultim atac nu se referă doar la urmărirea Germaniei sau a politicienilor săi, ci face parte din efortul mai larg al Rusiei, menit să găsească modalităţi de a submina sprijinul european pentru Ucraina”, a declarat Dan Black, de la Mandiant, într-un comunicat.

Germania este printre naţiunile occidentale care au oferit sprijin militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

În decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că relaţiile dintre Berlin şi Moscova au rămas în mare parte îngheţate. Der Spiegel din Germania a relatatt pentru prima dată, vineri, despre presupusa campanie de hacking.

Cele mai recente știri

To Top