Tehnologie

Guvernul are în plan crearea unui registru privind competențele digitale ale românilor

digitalizare calculator
Foto: iStock

Crearea unui un registru prin care dezvoltăm, identificăm și standardizăm competențele digitale ale românilor este unul dintre jaloanele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce urmează a fi atinse, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

‘Guvernul român acordă o atenție deosebită securității cibernetice și transformării digitale a României. Astăzi, pe agenda Guvernului se află o decizie foarte importantă privind competențele digitale ale cetățenilor români. Este vorba despre un standard și un registru prin care dezvoltăm, identificăm și standardizăm competențele digitale ale oamenilor. Creăm acest registru pentru a ne asigura că ceea ce afirmăm ca guvern este susținut și de competențele care vor fi dezvoltate în viitor. Acest lucru face parte, de asemenea, din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, fiind unul dintre jaloanele care urmează să fie atinse’, a afirmat Spătaru.

Reprezentantul Executivului de la București a menționat, totodată, că protejarea infrastructurilor critice este esențială în aceste ‘vremuri foarte tulburi’.

‘Securitatea cibernetică este foarte importantă, dar aș atrage atenția și asupra infrastructurilor critice, așa cum sunt ele definite acum. Traversăm vremuri foarte tulburi. Am trecut prin mai multe crize, iar acum avem multe dezbateri despre securitatea aprovizionării, securitatea cibernetică, iar infrastructura critică reprezintă un punct de interes pentru toate țările, în special pentru România. Discutăm cu Ministerul Energiei, deoarece infrastructura energetică este esențială pentru România. Ne întrebăm dacă doar infrastructura în sine este suficientă pentru a defini și a asigura securitatea aprovizionării. În opinia mea, nu este, deoarece întregul lanț valoric trebuie inclus în infrastructura critică, asigurându-ne că, ori de câte ori se întâmplă ceva, există mentenanță, aprovizionare și toate aspectele sunt luate în considerare. Deci, este o dinamică în tot acest proces, iar împreună cu instituțiile românești și toate celelalte instituții din România, analizăm acest lucru. Știind, de asemenea, că România găzduiește Autoritatea Europeană pentru Securitate Cibernetică, este foarte important pentru noi să oferim un exemplu, să avem un model pentru alte țări și să folosim resursele pe care le avem în România, cu oameni talentați, universități și centre de inovare’, a subliniat Florin Spătaru.

ICI București organizează, în această săptămână (8 – 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediție Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reunește peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de țări.

În cadrul summitului sunt programate să aibă loc cinci conferințe emblematice: ediția a VIII-a a Forumului pentru Protecția Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferință Internațională de Diplomație Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferință Internațională de Învățare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferință Națională de Educație Virtuală (CNIV) și primul Forum de Inteligență Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui și Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE).

Cele mai recente știri

To Top