De la 1 martie 2024, în fiecare județ al țării se vor înființa ghișee unice de consiliere în domeniul eficienței energetice și al producției de energie verde. Rețeaua națională de ghișee unice este coordonată metodologic de Ministerul Dezvoltării în ceea ce privește eficiența energetică în clădiri, de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE) în privința implementării noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în ceea ce privește implementarea investițiilor. Și, dacă vor primi consultanță gratuită, prosumatorii ar putea fi puși să plătească pentru energia produsă.
Înființarea ghișeelor unice de informare (One Stop Shop – OSS) sunt o componentă a Planului Național de Redresare și Rezilență inclusă în programul RePowerEU. Succesul acestei abordări va încuraja utilizarea sa și în alte tipuri de servicii publice pentru care cetățenii sau persoanele juridice, în prezent, sunt plimbate de la o instituție la alta, timp îndelungat, cu costuri diferite, administrative, financiare, de credibilitate a sectorului public în fața contribuabilului, susține Guvernul. La finalul lunii decembrie 2023, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru crearea acestor 42 de ghișee sau one-stop-shop-uri. Ghișeele unice de eficiență energetică se înființează în cadrul consiliilor județene, iar în cazul Bucureștiului în cadrul Primăriei Generale a Capitalei. De asemenea, și alte autorități ale administrației publice locale pot înființa astfel de puncte, dar nu sunt obligațe.
Aceste ghișee, care vor fi deservite doar de două persoane, vor fi asaltate zilnic cu întrebări în condițiile în care tot mai mulți români vor să investească în această zonă, pentru reducerea facturilor la energia electrică. Cu siguranță, autoritățile locale vor avea probleme cu găsirea persoanelor calificate pentru a oferi informații competente despre renovarea energetică și sfaturi pentru cei care devin prosumatori, mai ales că aici există pe piață foarte multe echipamente, iar performanțele lor trebui alese în funcție de case și de disponibilitățile financiare ale solicitanților. Pe de altă parte, sistemul de consiliere ar putea fi o frână în cale creșterii excesive a puterii instalate, care deja creează probleme sistemului energetic național.
Atribuții ghișeelor unice
- oferă prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe pentru asociații de proprietari sau de locatari, pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile;
- organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite;
- pașii necesari de urmat pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul, potrivit legii, să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală,
- pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă.
Îngropate în statistici
Pe lângă serviciile de consiliere, viitoarele centre vor trebui să transmită Ministerului Dezvoltării trimestrial informații centralizate privind investițiile în renovare energetică realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost depuse cereri de finanțare sau au fost acordate autorizații de construire, pentru monitorizarea atingerii țintelor naționale de reducere a consumului de energie. Aceasta va fi o atribuție în plus pentru cele două persoane încadrate aici, ceea ce le va îngreuna și mai mult sarcina.
Guvernul vrea taxarea, Bruxelles-ul spune că nu e obligatorie
Conform Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), Guvernul Romaniei vrea să introducă o nouă taxă la nivelul producătorilor care utilizează sisteme de panouri solare pentru autoconsum, justificând măsura ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească. „Taxa pe soare se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor. OUG 163/2022 permite ANRE să introducă deja această taxa pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori”, se arată într-un comunicat al APCE. Cu toate acestea, taxarea suplimentară a prosumatorilor nu reprezintă o obligație a unei directive europene, se arată într-un răspuns dat de Comisia Europene unei solicitări transmise de APCE. „Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxa, dar că sunt obligați de Uniunea Europeana să o introducă în legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe. Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor. Dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor UE, dorim și vom cere asumarea publică a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare”, arată Dan Pîrsan, președintele APCE.
Prosumatorii devin cei mai mari investitori
Potrivit datelor Autoritatii Naționale de Reglementare in domeniul Energiei, anul trecut au fost puși în funcțiune 219,6 MW în proiecte de energie eoliană și solară, iar circa 971 MW au fost puși în funcțiune în zona de prosumatori. Numărul acestora din urmă a depășit 100.000, iar puterea instalată de prosumatori se apropie de 1.500 de MW. Anul acesta se preconizează instalarea tot a 1.000 MW de către prosumatori, astfel încât, la sfârșitul lui 2024, capacitatea instalată a acestora să ajungă la circa 2,5 GW. Deja putem spune că prosumatorii concurează cu Centrala Nucleară de la Cernavodă din punctul de vedere al puterii instalate.