Întârzierea investiţiilor în modernizarea reţelelor electrice din întreaga lume încetineşte tranziţia la energiile regenerabile şi ameninţă atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, a avertizat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite AFP.
„Lipsa de ambiţie şi de atenţie riscă să facă din reţelele electrice veriga slabă a tranziţiei la energia curată”, apreciază IEA.
Pe măsură ce producţia de electricitate va creşte, stimulată de energiile regenerabile destinate să înlocuiască combustibilii fosili responsabili de emisiile de gaze cu efect de seră, importanţa reţelelor nu va face decât să crească, având în vedere caracterul descentralizat al energiilor regenerabile.
Numai în acest an „la nivel mondial, 80% din noile centrale electrice sunt proiecte de energii regenerabile, în special fotovoltaice şi eoliene”, a subliniat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
Însă, Agenţia cu sediul la Paris constată că reţelele electrice „nu ţin pasul cu ritmul rapid de creştere” a energiilor regenerabile, a automobilelor electrice şi a pompelor de căldură.
„Guvernele acordă mai multă importanţă construirii de centrale electrică dar uită că această electricitate va trebui transportată până la gospodării, la staţiile de încărcare a automobilelor sau la consumatorii industriali”, precizează Fatih Birol. Acesta a adăugat că guvernele „nu au acordat suficientă prioritate reţelelor şi nu le-au proiectat în avans”.
IEA estimează că lumea va trebui să construiască sau să renoveze 80 de milioane de kilometri de reţea electrică, echivalentul actualei reţele mondiale, până în 2040 pentru a garanta securitatea energetică şi a-şi atinge obiectivele de neutralitate climatică. De asemenea, investiţiile anuale în reţele energetice trebuie să se dubleze până la 600 de miliarde de dolari pe an în 2030, după un deceniu de stagnare la nivel mondial.
Guvernele trebuie să „susţină proiecte la scară largă” precum şi „dezvoltatorii de reţele şi operatorii să adopte digitalizarea pentru a concepe reţele mai reziliente şi mai flexibile”, susţine IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.