Tehnologie

În Europa se intensifică vânătoarea de talente în inteligenţă artificială, datorită numărului mare de startupuri noi

inteligenta artificiala ai
Foto: iStock

Un val de startupuri în inteligenţă artificială (AI) intensifică bătălia pentru talente în sectorul tehnologiei din Europa, aducând companii precum Google DeepMind în situaţia de a alege între a plăti mult sau a pierde cele mai bune minţile din regiune, relatează Reuters.

Succesul fulger al ChatGPT al OpenAI i-a încurajat pe investitori, care au turnat bani în startupuri promiţătoare de AI, dornici să descopere următorul succes rapid.

Pe valul investiţiilor, o mulţime de firme străine de inteligenţă artificială – inclusiv Cohere din Canada şi Anthropic şi OpenAI, cu sediul în SUA – şi-au deschis birouri în Europa anul trecut, sporind presiunea asupra companiilor tehnologice care încearcă deja să atragă şi să reţină talente în regiune.

Fondată în 2010 şi achiziţionată de Google în 2014, DeepMind, cu sediul în Londra, şi-a făcut un nume aplicând AI în orice, de la jocuri de societate la biologie structurală.

Acum, firma se confruntă cu o serie de rivali bine finanţaţi care îi inundă teritoriul, în timp ce un număr tot mai mare de angajaţi au plecat pentru a-şi lansa propriile întreprinderi.

Între ieşirile recente de la mare nivel se află cea a cofondatorului Mustafa Suleyman, care a plecat pentru a înfiinţa Inflection AI, cu sediul în California, alături de miliardarul LinkedIn Reid Hoffman, şi cercetătorul Arthur Mensch, acum CEO al Mistral AI.

Ambele companii au primit evaluări de mai multe miliarde de dolari în scurtul timp în care au fost active.

Într-un efort aparent de a descuraja personalul să se alăture altor companii sau să-şi înfiinţeze propria lor companie, DeepMind a oferit ujui număr restrâns de cercetători seniori acces la acţiuni restricţionate, în valoare de milioane de dolari, la începutul acestui an, potrivit unei surse familiare cu problema.

”Este cu siguranţă un spaţiu competitiv”, a declarat un purtător de cuvânt al DeepMind pentru Reuters, adăugând că compania ”continuă să se descurce bine în atragerea şi cultivarea talentelor”.

Potrivit companiei de recrutare de directori Avery Fairbank, în ultimul an a existat ”o creştere exponenţială” a salariilor pentru personalul de conducere de la companiile de inteligenţă artificială din Marea Britanie.

”Intrarea unor giganţi străini în domeniul inteligenţei artificiale precum Anthropic şi Cohere pe piaţa londoneză va intensifica şi mai mult concurenţa pentru talentul inteligenţei artificiale”, a declarat Charlie Fairbank, directorul general al companiei.

Directorii cu salarii de bază de aproximativ 350.000 de lire au văzut că pachetele de salarii au crescut între 50.000 şi 100.000 de lire, a spus el.

Cohere, care proiectează chatboturi interne şi alte instrumente pentru clienţii săi, l-a angajat pe Phil Blunsom, cercetător principal la DeepMind timp de şapte ani, ca om de ştiinţă şef în 2022.

Sebastian Ruder s-a alăturat Cohere, de la DeepMind, în ianuarie.

”Este rar să găseşti o companie care să construiască o afacere masivă de la zero, cu multe dintre minţile de frunte din industrie. Când apare o astfel de şansă, profiţi”, a spus el pentru Reuters.

Ruder a refuzat să comenteze când a fost întrebat despre salariul său.

Ekaterina Almasque, partener general la firma de capital de risc OpenOcean, a declarat că DeepMind nu mai este ”liderul îndepărtat în domeniu”.

”Toate aceste companii concurează pentru acelaşi bazin de talente şi, având în vedere deficitul de competenţe AI, este din ce în ce mai mult un iaz decât un ocean”, a spus Almasque.

Suleyman a început recent să recruteze personal tehnic din Londra pentru Inflection AI, în timp ce Mistral, de la Mensch, a devenit rapid unul dintre cele mai căutate startupuri de pe continent, strângând finanţare de risc de 415 milioane USD, în decembrie.

Mistral a refuzat să comenteze, iar Inflection nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

MAI MULTĂ INFLUENŢĂ

OpenAI şi-a deschis primul birou internaţional la Londra anul trecut, urmat rapid de un al doilea la Dublin – ”doar primii paşi”, a declarat vicepreşedintele pentru personal al companiei, Diane Yoon, în timp ce intenţionează să continue extinderea în alte ţări.

Cohere şi-a deschis biroul în Marea Britanie anul trecut, iar CEO-ul Aidan Gomez a declarat pentru Reuters că acum îşi împarte timpul între oraşul natal, Toronto, şi Londra, unde firma intenţionează să-şi dubleze numărul de angajaţi la 50.

”Mergem acolo unde este talentul şi sunt multe în Londra şi în toată Europa”, a spus Gomez.

Războiul talentelor înseamnă că lucrătorii sunt din ce în ce mai bine plasaţi pentru a face cereri potenţialilor lor angajatori.

Firma ElevenLabs de audio AI, cu sediul la Londra, oferă angajaţilor noi opţiuni de acţiuni, salarii generoase şi lucru complet la distanţă, deşi majoritatea rolurilor promovate prevăd că angajaţii ar trebui să aibă sediul în Europa.

După ce a strâns recent fonduri de 80 de milioane de dolari de la firme de capital de risc precum a16z şi Sequoia, compania a declarat pentru Reuters că îşi va dubla în curând numărul total de angajaţi la 100.

Startupul Bioptimus din Paris, fondat şi de fostul personal al DeepMind, a strâns 35 de milioane de dolari în februarie.

Thomas Clozel, un investitor timpuriu al companiei, a spus că startupurile caută să recruteze talente din Big Tech precum Google, oferindu-le mai multă influenţă asupra direcţiei unei companii.

”Google este unul dintre cei mai buni în ceea ce face şi produce unele dintre cele mai bune talente. La un startup mai mic, aveţi o oportunitate unică de a rămâne fidel muncii de care sunteţi pasionat şi de a avea o miză în succesul companiei”, a spus el. „La un startup mai mic, aveţi o oportunitate unică de a rămâne fidel muncii de care sunteţi pasionat şi de a avea o participaţie în succesul companiei.”

Cele mai recente știri

To Top