Energie

În Portul Constanța au ajuns țevile pentru construcția gazoductului Tuzla-Podișor

În portul Constanța a început descărcarea celor 8.871 metri de țeava de pe vaporul Joy X. care urmează să fie utilizată la construcția gazoductului Tuzla-Podișor. Țevile sunt încărcate în camioane pentru a fi transportate pe șantiere, iar în următoarele 10 zile va începe sudarea lor, spune directorul general Transgaz, Ion Sterian. Conductele sunt produse turcii de la Toscelik Spiral Pipe, ei fiind și furnizorul gazoductul BRUA Gas Pipeline,

Proiectul gazoductului Tuzla – Podișor presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale pe o lungime de 308,3 km, asigurând legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu. Lucrările sunt în grafic, a declarat pentru Income Magazine directorul general al companiei Transgaz, Ion Sterian. “Suntem organizați în mod corespunzător și suntem în grafic. Dacă nu vor interfera evenimente speciale, și mă refer aici la contextul internațional, gazoductul va fi finalizat în luna noiembrie a anului viitor, așa cum ne-am angajat”, a precizat Ion Sterian.

 „Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia. Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră (…)”, declara directorul general Transgaz cu ocazia semnării în luna iunie a ordinului de începere a lucrărilor la gazoduct.

Ordinul pentru începerea lucrărilor venea la trei luni după ce, pe 16 martie, Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz semnau contractele de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagră. După gazoductele BRUA şi Ungheni-Chişinău, gazoductul Tuzla-Podişor este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construieşte compania românească.

Cele mai recente știri

To Top