Producţia industrială pe serie brută s-a redus cu 4,8%, în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2022, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 11,2% şi industriei prelucrătoare cu 4,2%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada analizată, industria extractivă a crescut cu 2,9%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mică cu 5%, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,1%) şi industria prelucrătoare (-4,2%), în timp ce industria extractivă a crescut cu 2,9%.
Potrivit sursei citate, în luna iunie 2023, producţia industrială pe serie brută a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-6,6%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%) şi industria extractivă (-0,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică în luna iunie cu 2,1% faţă de luna precedentă, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-3,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,9%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 1,6%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,4%) şi industria prelucrătoare (-6%). Industria extractivă a crescut cu 6,3%. Pe serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 5,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,1%) şi industriei prelucrătoare (-5,1%). Industria extractivă a crescut cu
6%.