Cu ton ludic și justificând inventarea termenului de „recesiune”, un economist spunea că „o numim recesiune, pentru că altfel, a o numi depresie ar fi prea înfricoșător”. Dar incertitudinea cu privire la riscul de recesiune economică creează multora stări de depresie (psihică, de data asta).
Iar incertitudinea este singura certitudine rămasă atunci când vine vorba de evaluarea perspectivelor economice globale. Este și concluzia unui sondaj WEF în rândul economiștilor, cât se poate de divizați cu privire la perspectivele unei recesiuni: 45% cred că este probabil, în timp ce 45% cred că este puțin probabil. Mai mult, chiar și cei 3% care consideră extrem de probabilă recesiunea sunt echilibrați de cei 3% care consideră extrem de puțin probabilă această perspectivă.
Evenimentele lui 2022 și din începutul lui 2023 au produs noi și accentuate dureri de cap, criza economică globală deja prezentă fiind adâncită de războiul fierbinte din Ucraina și aruncând în depresie o bună parte a lumii ce trăiește cu frica de recesiune. Oamenii se tem de recesiune, deoarece aceasta poate însemna pierderea locului de muncă, pierderea unor investiții financiare, prețuri mai mici ale acțiunilor și devalorizarea proprietăților lor.
În mijlocul întregii incertitudini, economiștii cu greu mai găsesc consensul cu privire la ce urmează. Una dintre cele mai clare zone de consens este legată de regiunile care vor avea cea mai puternică și cea mai slabă creștere economică în acest an. E de așteptat ca Asia să experimenteze cea mai dinamică activitate economică, 93% dintre economiștii intervievați prezicând o creștere cel puțin moderată în regiune, având China în centrul previziunilor de creștere moderată, puternică sau chiar foarte puternică.
Lucrurile arată foarte diferit pentru Europa: trei sferturi dintre cei chestionați se așteaptă la o creștere economică slabă sau foarte slabă, Europa fiind văzută ca având cel mai mare risc de stagflație – combinația de inflație ridicată și stagnare economică.
Recent însă, FMI a încercat să mai stingă teama de căderea economiei și de creșterea masivă a șomajului, arătând că economia mondială nu va intra în recesiune, iar inflația se va domoli. Și Comisia Europeană a venit cu câteva previziuni ceva mai încurajatoare: scăderea prețurilor la energie, reducerea constrângerilor legate de ofertă și o piață puternică a forței de muncă elimină temerile legate de o recesiune.
Dar economia va fi mai fragmentată și poate chiar mai fragilă, iar incertitudinea ridicată ne bagă în depresii.