Actualitate

Industria de retail plătește aproape un milion de pensii din contribuții

comert supermarket

Industria de retail din România este unul dintre cele mai importante sectoare economice, atât sub aspectul numărului de angajați, cât și din punctul de vedere al sumelor cu care contribuie în fiecare an atât la bugetul asigurărilor sociale, cât și la bugetul asigurărilor de sănătate.

Conform datelor oficiale de la Institutul de Statistică, numărul angajaților din retail era la finalul anului 2022 era de peste 978.000 de persoane, aceștia având a doua mare pondere în totalul numărului de angajați pe domenii, după sectorul industrial. Mai precis, conform cifrelor oficiale, un român din patru lucrează în domeniul retailului.

Top angajatori

De altfel, conform datelor de la Registrul Comerțului, dintre cele mai mari zece companii din România cu cei mai mulți angajați, patru sunt din industria de retail. Mai precis, cei mai mari angajatori din țara noastră au cumulat peste 145.000 de angajați, iar 30% dintre aceștia lucrează în retail, conform datelor de la ONRC care arată că patru mari retaileri din România din punct de vedere al angajaților au, cumulat, peste 50.000 de angajați. Vorbim, mai precis, de companii care au minim 10.000 de angajați fiecare, unele dintre ele depășind chiar angajatori din industrie precum Automobile Dacia.

Cu un salariu mediu brut de peste 6.700 de lei, conform datelor de la Institutul de Statistică, retail-ul este unul dintre unul dintre cele mai importante sectoare atunci când vine vorba despre încasările la bugetul de asigurări. Astfel, conform calculelor bazate pe numărul de angajați și pe procentul de contribuții datorat în funcție de salariul brut, rezultă faptul că retail-ul virează la bugetul de asigurări sociale, cel din care se plătesc pensiile românilor, peste 1,65 de miliarde de lei lunar, adică aproape 20 de miliarde de lei pe an. În condițiile în care, conform datelor de la ministerul Muncii, vorbim despre un buget al asigurărilor sociale care în anul 2022, dar și în anul 2023, s-a ridicat în jurul valorii de 90 de miliarde de lei, putem trage concluzia că banii care vin din retail la bugetul de pensii înseamnă peste 20%, aproape chiar un sfert din bugetul asigurărilor sociale. Conform datelor de la Institutul de Statistică, pensia medie din România este de aproximativ 1.800 de lei, ceea ce înseamnă că sectorul retailului plătește peste 917.000 de pensii medii în fiecare lună.

„Industria de retail, în ciuda tehnologizării, va depinde întotdeauna de oameni, și va căuta să mențină și să atragă angajați. Felul în care a evoluat forța de muncă în retail în ultimii ani este semnificativ pentru economie iar măsurile de consolidare și retenție s-au văzut cel mai bine în pandemie, când această industrie, alături de angajații săi au jucat un rol decisiv pentru siguranța populației”, a declarat George Bădescu, președintele Asociației Marilor Retaileri din România.

Mai mult, industria de retail este unul dintre cei mai semnificativi contributori la sistemul de sănătate din România, dat fiind faptul că 10% din salariile brute ale celor aproape un milion de angajați din acest sector se duc la bugetul asigurărilor de sănătate. Astfel, la un buget anual estimat de aproximativ 40 de miliarde de lei, conform datelor de la ministerul de Finanțe, sectorul de retail contribuie cu aproximativ 8 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din total. Pentru a ne face o idee mai clară, putem spune că dintr-o rețetă gratuită de 100 de lei pe care un român o ia de la medicul de familie, 20 de lei vin din sectorul de retail. Sau, dacă estimăm un cost al unei nașteri într-un spital de stat la nivelul de 5.000 de lei, putem de retail

Ca sa ne facem o idee încă și mai clară asupra a ceea ce înseamnă rolul retail-ului, ne vom raporta la datele de la ministerul de Finanțe care arată faptul că în anul 2022, încasările din contribuții au fost de 139 de miliarde de lei. Cu un total de aproximativ 28 de miliarde de lei anual, putem vedea că retailul contribuie cu peste 20% la încasările anuale ale statului din asigurări, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative ponderi în termeni de încasărilor care vin din mediul privat.

„Retailul este, în acest moment, cel mai important motor al economiei. Dinamica acestui sector reliefează, poate cel mai bine, starea reală a economiei românești. Este un sector în care s-a investit masiv în ultimii ani, care a ars etapele cu un ritm cu adevărat incredibil. O legislație clară, fără schimbări peste noapte, este ceea ce își doresc, în esență, cei care activează în acest domeniu. Este esențial pentru planurile de dezvoltarea, pentru predictibilitatea investițiilor asumate, pentru dinamica acestui sector. La fel de important, pentru acest sector și nu numai, este taxarea muncii. O reducere a fiscalității mai ales în zona salariului minim, o încurajare a creării de locuri de muncă prin facilități fiscale cred că sunt măsuri esențiale de care autoritățile ar trebui să țină seama. Încurajarea investițiilor în retail, indiferent de natura capitalului, mai ales în zona greenfield, poate transforma România într-un jucător semnificativ la nivel european. Simplificarea în zona de autorizare a investițiilor, facilități de natură fiscală, cursuri gratuite de pregătire, facilități logistice (drumuri, rețele de apă, canalizare, curent, gaze etc.), sunt elementele esențiale cu care statul poate să susțină dezvoltarea acestui sector”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

• Patru din cei mai mari zece angajatori din România sunt din retail
• Industria de retail are aproape un milion de angajați, fiind a doua ca mărime din sectorul privat
• Peste 20% din bugetul asigurărilor de sănătate vine din contribuția virată de companiile din retail
• Peste 917.000 de pensii medii din România sunt plătite cu bani din domeniul de retail în fiecare lună
• 1 român din 4 lucrează în retail

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top