Actualitate

INS: Producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 2%, în primele opt luni, faţă de perioada similară din anul trecut

productie industriala
Foto: iStock

Producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 2%, în primele opt luni, şi cu 1,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1.I – 31.VIII.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.VIII.2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2%, din cauza scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-1,6%) şi industria extractivă (-0,6%)”, arată datele INS.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.VIII.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.VIII.2023, a fost mai mică cu 1,4%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,9%), industriei prelucrătoare (-1%) şi industriei extractive (-0,5%).

În luna august 2024, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,8%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%) şi industria extractivă (-1,2%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 1,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+1,7%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 1,2%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,3%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5%), industriei prelucrătoare (-4,5%) şi industriei extractive (-0,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2%, ca efect al scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%) şi industria prelucrătoare (-2%).

Industria extractivă a rămas la acelaşi nivel.

Cele mai recente știri

To Top