Energie

Instalațiile de stocare a gazelor din Ucraina pot juca un rol cheie în securitatea energetică europeană

razboi ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia a dus la schimbări dramatice pe piața europeană a energiei. Cu toate acestea, se poate face mai mult pentru a proteja independența energetică europeană și pentru a preveni în continuare importurile rusești. În căutarea unei mai mari securități energetice, oficialii UE și statele membre ar trebui să exploreze oportunitățile oferite de stocarea gazelor ucrainene, sugerează o analiză publicată pe site-ul atlanticcouncil.org.

Instalațiile subterane de stocare a gazelor din Ucraina sunt cele mai mari din Europa și oferă un potențial extins neexploatat. Cu toate acestea, pentru a valorifica la maximum acest potențial, vor fi necesare investiții internaționale considerabile, împreună cu garanții pentru acoperirea riscurilor legate de război. Construite în epoca sovietică ca parte a infrastructurii de sprijinire a livrărilor de gaze rusești către piețele europene, unitățile de stocare a gazelor din Ucraina au o capacitate totală de 31 de miliarde de metri cubi. Aceste facilități sunt concentrate în mare parte în vestul țării, departe de liniile frontale actuale ale invaziei ruse și aproape de granițele cu statele membre UE Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, gigantul energetic rus Gazprom a continuat să utilizeze depozitele subterane ale Ucrainei până în 2013. Decizia de a înceta utilizarea acestor instalații a venit pe măsură ce relațiile dintre Rusia și Ucraina au intrat într-o perioadă de deteriorare accentuată și a făcut parte dintr-o strategie mai largă a Rusiei de a ocoli sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina și de a dezvolta rute alternative către clienții europeni. În conformitate cu această nouă politică, Gazprom a început să închirieze volume tot mai mari de spațiu de stocare a gazelor în interiorul Uniunii Europene. Acest lucru ar duce, în cele din urmă, la majorări severe de preț și la acuzații împotriva Rusiei de armamentizarea livrărilor de energie atunci când Gazprom nu a reușit să reumple volumele de stocare în 2021. De atunci, Europa a luat măsuri pentru a preveni repetarea acestei situații prin recâștigarea controlului asupra instalațiilor de stocare a energiei și implementând o serie de restricții.

În ultimul deceniu, Ucraina a răspuns poziției agresive a Rusiei în sectorul energetic prin reformarea propriei industrie a gazelor pentru a atrage noi parteneri. În 2019, Kiev a introdus tarife atractive și reglementări favorabile comercianților. În 2020, Ucraina și-a aliniat întregul cadru de reglementare cu UE. În primăvara anului 2023, operatorul ucrainean de stocare a gazelor Ukrtransgaz a fost certificat în conformitate cu reglementările UE privind stocarea gazelor. Aceste măsuri s-au dovedit oarecum eficiente, comercianții europeni depozitând aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz în instalațiile subterane ale Ucrainei în perioada 2020-21.

Astăzi, Ucraina are potențialul de a distribui până la 200 de milioane de metri cubi de gaz pe zi pe piețele UE. Adevărata provocare logistică constă în capacitatea limitată de a transporta cantități mari de gaze în direcția cealaltă de la UE la depozitele Ucrainei. Capacitatea actuală furnizată de Slovacia, Ungaria și Polonia este inadecvată. Integrarea în continuare a infrastructurii de stocare a gazelor din Ucraina în rețelele energetice europene ar necesita o extindere a capacităților fizice în cadrul UE. Din fericire, acest lucru ar putea fi realizat cel puțin parțial prin îmbunătățirea infrastructurii existente, mai degrabă decât prin construirea de conducte complet noi.

De exemplu, patru conducte majore din Ucraina trec prin Slovacia până în Austria și Republica Cehă și se conectează la conductele germane construite inițial pentru a transporta gazul rusesc livrat prin conductele Nord Stream. Aceste conducte germane ar putea fi reutilizate pentru a livra gaz de la terminalele GNL ale țării din Marea Nordului către instalațiile de stocare subterane ucrainene. Rețeaua de tranzit de gaze existentă a Slovaciei are în prezent suficientă capacitate de rezervă pentru această sarcină. Investițiile ar fi necesare pentru îmbunătățirea sistemelor de tranzit al gazelor din Polonia și Ungaria pentru a transporta volumele dorite de gaze către depozitele Ucrainei. Cu un terminal propriu de GNL și interconexiuni cu țările baltice vecine, Polonia este deosebit de bine plasată pentru a beneficia de un acces îmbunătățit la instalațiile de depozitare ucrainene. Comisia Europeană a recunoscut importanța strategică a capacității de stocare subterană a Ucrainei în 2021, dar progresul pe frontul european în direcția avansării acestei infrastructuri rămâne dezamăgitor.

În mod clar, provocările de securitate prezentate de invazia în curs a Rusiei trebuie abordate prin garanții sporite pentru clienții care stochează gaze în Ucraina. Dincolo de aceasta, sunt necesare și îmbunătățiri ale infrastructurii. Cu sezonul de încălzire de iarnă la doar câteva luni distanță, ceasul ticăie. Instalațiile de depozitare ale Ucrainei pot ajuta Europa să facă față oricăror creșteri sezoniere ale cererii de gaze, dar infrastructura actuală este insuficientă. Privind în perspectivă, Europa ar putea beneficia de beneficiile creșterii capacității de import către instalațiile de stocare a gazelor din Ucraina mult după încheierea sezonului de iarnă care urmează. Într-adevăr, aceasta ar trebui privită ca o inițiativă strategică cu potențialul de a deschide calea către o nouă eră a securității energetic, se mai arată în analiza citată.

Cele mai recente știri

To Top