Analize

Investiţiile de tip Private Equity reprezintă doar 0,041% din PIB-ul României, decalaj de 40 de ani faţă de Europa de Vest

bani investitii euro
Foto: iStock

Piaţa de Private Equity din România este subdezvoltată în raport cu situaţia din regiune şi cea de la nivel european şi global, raportul dintre valoarea investiţiilor de tip Private Equity şi PIB la nivel local fiind de doar 0,041%, arată o analiză ROCA.

„Piaţa de Private Equity (PE) din România este subdezvoltată în raport cu situaţia din regiune şi cea de la nivel european şi global, raportul dintre valoarea investiţiilor de tip Private Equity şi PIB la nivel local fiind de doar 0.041%, de 10 ori mai mică decât raportul similar la nivelul Europei, indică o analiză realizată de ROCA, cea mai dinamică companie de private equity din România. În acelaşi timp însă, potenţialul de dezvoltare a ecosistemului PE este unul considerabil, iar intrarea investitorilor instituţionali pe piaţa locală, precum fondurile de pensii, poate genera o dezvoltare accelerată a economiei”, conform analizei ROCA, citată de investitorul Andrei Cionca, în cadrul unui eveniment dedicat dezvoltării regionale a României.

În 2023, capitalul gestionat de fondurile PE s-a ridicat la peste 1.154 trilioane de euro, dintre care aproape jumătate în Marea Britanie şi Irlanda, 25% în Franţa şi Benelux, 12% în ţările din nordul Europei, 10% în statele din regiunea DACH, 5% în Spania şi Portugalia şi doar 1% în ţările din Europa Centrală şi de Est. România este aproape insignifiantă în acest tablou, potrivit unui studiu InvestEurope analizat de ROCA.

„România are un potenţial semnificativ pe segmentul PE, care trebuie deblocat, la nivel sistemic. România are nevoie de soluţii tip scurtătură, având în vedere decalajul de 40 de ani pe care îl înregistrăm pe acest segment faţă de ţările Europei de Vest. Avem astfel nevoie de o politică naţională, prin care să încurajăm fondurile locale de PE şi pe cele de pensii să investească sume considerabile în companiile româneşti şi astfel să consolidăm economia ţării, care în acest moment este foarte fragmentată”, a declarat Andrei Cionca, investitor şi co-fondator ROCA.

La nivelul Europei, fondurile de pensii alocă 3,5% din sumele administrate, ceea ce reprezintă 24% din efortul de strângere de capital.

Spre comparaţie, în Europa Centrală şi de Est procentul este de 2%, iar în România, aceste contribuţii sunt aproape inexistente, deşi legislaţia permite distribuirea a 1% din sumele administrate de fondurile de pensii către fondurile de PE. Totodată, raportat la ţările membre OECD şi cele non-membre, analiza ROCA indică o pondere de 5,8% a sumelor din fondurile de pensii alocate către PE în cazul ţărilor membre OECD, în timp ce în ţările non-membre procentul este de 1.4%.

„Dacă ne uităm la imaginea globală a organismelor de plasament colectiv, vedem o creştere. Practic, sunt vizibile efectele unor politici implementate anul trecut, în special din zona fiscală, respectiv creşterea numărului de investitori. De exemplu, în zona organismelor de plasament colectiv, s-a depăşit pragul de 700.000 de investitori. În zona de Private Equity şi Venture Capital avem în discuţii şi dezbateri cu asociaţiile de profil şi cu toţi stakeholderii un proiect de lege-ecosistem, care se referă la ecosistemul de fonduri şi care va aduce modificări importante pentru dezvoltarea acestei industrii”, a declarat Maria-Gabriela Horga, vicepreşedinte Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare – Autoritatea de Supraveghere Financiară, prezentă la acelaşi eveniment.

În România, 400 de milioane de euro sunt disponbile prin PNRR, pentru investiţii private. Dintre acestea, până astăzi au fost alocate 265 de milioane de euro şi doar 60 de milioane au fost investite, conform datelor analizate de ROCA.

„În alte economii europene, fondurile de pensii sunt foarte active în investiţii pe termen lung, pentru că aceasta este şi natura activităţii fondurilor de pensii şi au la dispoziţie sume impresionante. Fondurile de pensii sunt jucători foarte importanţi, care dispun nu doar de sume semnificative, cât şi de profesionalismul de a identifica, gestiona şi fructifica acest tip de investiţii”, a afirmat, în cadrul evenimentului, Ilinca Von Derenthall, preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor, director independent non-executiv (INED) la Fondul Proprietatea SA, România.

Un model de dezvoltare a sectorului PE cu impact major asupra economiei îl reprezintă modelul polonez. Practic, Polish Development Fund Group (PFR), un grup de investiţii creat cu susţinerea guvernului polonez, a ajuns la un portofoliu de peste 75 de fonduri PE, având în administrare active în valoare de peste 1 miliard de euro.

ROCA Investments, companie de private equity din România, deţine, ca acţionar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcţii şi agricultură) şi un portofoliu de participaţii minoritare în cinci companii româneşti. De-a lungul celor şase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacţii şi a realizat două exit-uri semnificative.

Cele mai recente știri

To Top