Actualitate

Investitorii se îndreaptă spre monedele sigure după ce Kremlinul a schimbat doctrina nucleară

investitii bursa
Foto: iStock

Investitorii s-au îndreptat marţi spre monedele considerate sigure, precum dolarul american, francul elveţian şi yenul japonez, după publicare noii doctrine nucleare ruse, informează Reuters.

Vladimir Putin a aprobat marţi o doctrină care autorizează un atac nuclear în cazul în care un atac convenţional inamic reprezintă „o ameninţare critică la adresa suveranităţii şi (sau) integrităţii teritoriale” a ţărilor care alcătuiesc Uniunea Statală Rusia-Belarus.

Publicarea acestei doctrine a dus la creşterea cu 0,5% a cursului yenului japonez în raport cu dolarul american şi cu 0,8% în raport cu euro, moneda japoneză atingând cel mai ridicat nivel de după data de 4 octombrie, în condiţiile în care un euro se tranzacţiona pentru 161,50 yeni.

Separat, francul elveţian s-a apreciat cu 0,3% în raport cu moneda euro, care se tranzacţiona pentru 0,9325 franci, după ce anterior cursul euro a coborât până la 0,9305 franci, cel mai bun curs al monedei elveţiene de la începutul lunii august.

De asemenea, indexul dolarului american, o măsură a valorii relative a monedei americane comparativ cu un coş de valute, a crescut cu 0,25% până la 106,46 puncte. Aceasta după ce săptămâna trecută a urcat până la 107,07 puncte, cel mai ridicat nivel de după luna noiembrie 2023.

„O mişcare tipică pe piaţa forex după publicarea anunţului”, a spus Athanasios Vamvakidis, responsabil cu strategia pe piaţa valutară la Bofa, referindu-se la reacţia la anunţul Kremlinului.

Moneda americană s-a apreciat cu peste 2% pe parcursul acestei luni, impulsionată de aşteptările referitoare la amploarea următoarelor reduceri de dobândă ale Rezervei Federale şi opinia că preşedintele ales Donald Trump va adopta politici inflaţioniste.

Dolarul a început şedinţa de tranzacţionare din Europa cu o mică creştere, investitorii urmărind cu atenţie persoana care va fi desemnată de Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA. Printre numele vehiculate se numără directorul fondului de investiţii Apollo Global Management, Marc Rowan, şi fostul guvernator al Rezervei Federale, Kevin Warsh.

Analiştii sunt de părere că Warsh este mai puţin protecţionist decât alţi candidaţi. Probabilitatea crescută ca Warsh să fie următorul secretar al Trezoreriei SUA a fost unul dintre factorii care au alimentat creşterile înregistrate luni de obligaţiunile americane, sunt de părere analiştii.

Investitorii aşteaptă cifrele privind salariile negociate în zona euro, ce urmează a fi publicate miercuri, precum şi sondajele PMI ce vor fi publicate vineri, care ar putea fi cruciale pentru decizia de politică monetară care va fi adoptată în decembrie de Banca Centrală Europeană. Pieţele financiare mizează pe o reducere a dobânzii de politic monetară cu 25 de puncte de bază şi mai puţin de 20% dintre analişti cred că există şansa unei reduceri de dobândă cu 50 de puncte de bază.

Marţi, moneda euro s-a depreciat cu 0,4%, până la 1,0553 dolari, în principal ca urmare a riscurilor declanşate de avertismentul lui Putin. Moneda europeană a coborât săptămâna trecută până la 1,0496 dolari, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii octombrie 2023.

Cele mai recente știri

To Top