Energie

Ion Sterian: Transgaz a atras într-un singur an peste 230 de milioane euro din fonduri europene

Transgaz, compania națională de transport a gazelor naturale, a atras anul trecut fonduri europene de peste 230 milioane de euro. Ion Sterian, directorul general al companiei, a vorbit în cadrul conferinței RO 3.0 „Kickstart 2025, predictibilitate, investiții, dezvoltare”,  organizată de Antena 3 CNN, despre planurile de viitor ale Transgaz.

Acțiunile Transgaz au înregistrat o creștere de peste 10% în câteva zile, fără să se întâmple nimic ieșit din comun. Directorul general al companiei, Ion Sterian, pune această evoluție pe seama rezultatelor financiare solide și a investițiilor bine gestionate. „Dovada că s-a muncit bine în companie stă la toți indicatorii bursieri și economico-financiari în mod corespunzător, cu indicatori foarte buni. Investițiile s-au făcut și se fac în continuare bine”, a declarat Ion Sterian. Unul dintre pilonii principali ai succesului Transgaz îl reprezintă atragerea de fonduri europene. „Anul trecut am obținut fonduri europene de peste 230-240 de milioane de euro. Mare parte din acești bani deja au fost trași în investițiile pe care le avem în derulare”, a precizat Sterian.

Un exemplu concret este gazoductul Tuzla-Podișor, proiect esențial pentru preluarea gazelor din Marea Neagră. „83 de milioane de euro nerambursabili au fost deja trași pentru gazoductul de la Tuzla la Podișor, unde la ora actuală procentul de finalizare e undeva la 90%. Undeva la 15 iunie e închis proiectul”, a explicat directorul Transgaz. 

O altă investiție majoră este gazoductul Jitaru-Ghircești, care are 90 de kilometri. „Acest gazoduct va aduce volumele de gaze pentru înmagazinare în depozitul de la Ghircești, care își va mări capacitatea. Ungaria are 6.7 miliarde de metri cubi capacitate de stocare, noi n-avem decât 3.4 miliarde de metri cubi. Depozitul de la Ghircești va crește capacitatea de stocare cu 5-6 milioane de metri cubi în etapa I. Vor veni gazele din Marea Neagră, vor trebui să fie înmagazinate în timpul verii, e bine să fie înmagazinate aici de către companiile care se ocupă cu asta, decât să înmagazinezi în țările vecine, atunci e o problemă și de securitate energetică”, a declarat Ion Sterian.

Transgaz, rol strategic

Transgaz și-a extins operațiunile și în Republica Moldova, preluând din septembrie 2023 operarea sistemului de transport de gaze din această țară. „Dacă aceste investiții, de circa 475 de milioane de euro, nu se făceau la timp, cu aprobarea acționarului majoritar, statul român, astăzi eram vecini cu Rusia atât la gurile Dunării, cât și la Prut”, a subliniat Ion Sterian.

 În ceea ce privește siguranța sistemului național de transport al gazelor, Ion Sterian a dat asigurări că nu vor exista probleme, indiferent de condițiile meteorologice. „Gaze sunt, sistemul național de transport e stabil, echilibrat și va fi la fel indiferent ce temperaturi vor urma. Nu vor fi probleme”, a încheiat directorul general al Transgaz.

Cele mai recente știri

To Top