Actualitate

Italia nu reușește să accelereze cheltuielile din fondurile UE de redresare

Foto: iStock

Italia nu reușește să accelereze cheltuielile din fondurile UE de redresare în urma pandemiei, cele mai recente date guvernamentale arătând că a investit mai puțin de jumătate din banii obținuți până acum, transmite Reuters.

Până în 2026, Roma ar urma să primească 194,4 miliarde de euro din Fondul de Redresare și Reziliență (RRF), dar Guvernul nu reușește să folosească în mod corespunzător banii, din cauza birocrației și a întârzierilor administrative.

În decembrie 2024, Roma cheltuise 63,9 miliarde de euro din fondurile europene de 122 miliarde de euro primite de când Bruxelles-ul a început acordarea tranșelor în numerar, în 2021, a anunțat ministrul Afacerilor Europene, Tommaso Foti. Incluzând a șaptea tranșă, în valoare de 18,2 miliarde de euro, pentru care Italia a solicitat UE plata la finalul anului trecut, rata de utilizare s-a situat la 45%, nemodificată din iunie 2024.

La finalul lui 2022, premierul Giorgia Meloni stabilea ca obiectiv investiții de aproximativ 108 miliarde de euro până la finalul lui 2024.

”Aproximativ 92% din întregul plan este în implementare sau într-o fază de încheiere”, a apreciat Foti.

Partidele de opoziție cer Guvernului să depună în Parlament un raport urgent privind implementarea planului.

Autoritățile de la Roma susțin că Italia este prima din Europa în privința resurselor totale primite și a numărului de cereri de plată finalizate.

Roma speră la un sprijin economic puternic de pe urma fondurilor europene, dar a treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere de doar 0,7% în ultimii doi ani, iar analiștii se așteaptă la un nivel similar anul acesta.

Foti a dat asigurări că toate instituțiile importante vor depune eforturi pentru îndeplinirea obiectivelor necesare în vederea deblocării ultimelor trei tranșe, în valoare de 54 miliarde de euro.

Italia, care deja a revizuit de patru ori planul de redresare, negociază cu Bruxelles-ul o revizuire finală pentru a înlocui sau renunța la unele proiecte ce nu vor putea fi finalizate până în 2026.

Cele mai recente știri

To Top