Moneda japoneză şi-a continuat deprecierea în raport cu dolarul american, care a depăşit pragul simbolic de 150 de yeni, ceea ce a dat naştere la speculaţii cu privire la posibilitatea unei noi intervenţii a Băncii Japoniei în sprijinul monedei naţionale, transmit Bloomberg şi Reuters.
Miercuri, dolarul american se tranzacţiona pentru 151,97 yeni la Tokyo, cel mai ridicat nivel din ultimii aproximativ 34 de ani, depăşind nivelul de 151,95 care a determinat Banca Centrală a Japoniei (BoJ) să intervină pe piaţă în octombrie 2022.
„Urmărim evoluţiile de pe piaţă, conştienţi că sunt necesare decizii rapide. Vom adopta măsuri îndrăzneţe faţă de evoluţiile excesive, fără a exclude şi alte opţiuni”, a afirmat ministrul nipon de Finanţe, Shunichi Suzuki. După declaraţiile sale, dolarul american s-a depreciat la 151,63 yeni.
Săptămâna trecută, BoJ a majorat dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat o politică de dobânzi negative. Începând din 2016, Banca Japoniei practica o politică de dobânzi negative pentru a sprijini activitatea economică şi a favoriza inflaţia, care în Japonia a fost mult timp foarte scăzută. BoJ era ultima mare bancă centrală din lume care aplica dobânzi negative, după ce în Europa această politică a fost abandonată în 2022.
„Ţinând cont de istoria recentă, o apreciere a dolarului american până la 152 de yeni va determina o intervenţie a BoJ”, a apreciat Rodrigo Catril, analist la National Australia Bank Ltd în Sydney.
În 2022, autorităţile nipone au cheltuit 9.200 miliarde de yeni (60,6 miliarde de dolari) pentru a sprijini moneda naţională, în trei intervenţii, de fiecare dată insistând că nu protejează un anumit nivel al yenului.
În ultimele trei luni, yenul a avut cea mai slabă evoluţie în rândul principalelor valute globale, s-a depreciat cu peste 7% faţă de dolar, chiar dacă săptămâna trecută BoJ a pus punct unei perioade de opt ani în care a practicat o politică de dobânzi negative.