Energie

Kremlinul deplânge decizia Kievului de a nu prelungi contractul cu Gazprom

gazprom
Foto: iStock

Decizia Ucrainei de a nu prelungi actualul contract existent cu Gazprom pentru livrarea gazului rusesc către ţările europene prin Ucraina după 31 decembrie „va dăuna grav intereselor consumatorilor europeni”, a deplâns miercuri Kremlinul, conform AFP.

„Nimeni nu va prelungi acordul cu Rusia, s-a încheiat”, a afirmat marţi, categoric, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ciuda conflictului în derulare, Rusia a livrat puţin peste 14 miliarde de metri cubi de gaze în 2023 Europei prin teritoriul ucrainean, mai puţin decât cele 40 de miliarde de metri cubi prevăzute în contract.

Austria, Ungaria şi Slovacia sunt principalii beneficiarii.

„O astfel de decizie din partea Ucrainei va afecta grav interesele consumatorilor europeni care doresc în continuare să cumpere gaz rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Pur şi simplu vor trebui să plătească mult mai mult, ceea ce va face industria lor mai puţin competitivă”, a spus el, amintind că Moscova a început discuţiile cu Turcia pentru a crea în cele din urmă un „hub de gaze” acolo.

Contractul dintre companiile ucrainene Natfogaz şi GTSOU cu Gazprom a fost semnat la sfârşitul anului 2019 pe o perioadă de cinci ani, până la 31 decembrie 2024.

La începutul lunii iulie, Volodimir Zelenski a indicat că ţara sa este în discuţii cu Azerbaidjanul, un important producător de gaze naturale, pentru a înlocui cu gaze azer gazul rusesc care tranzitează prin Ucraina în drumul spre Europa.

Însă Ucraina nu are o graniţă comună cu Azerbaidjanul, iar gazul azer ar trebui să fie transportat prin conducte prin Rusia.

Preşedintele azer Ilham Aliev a dezvăluit la sfârşitul lunii iulie că UE şi Kievul l-au „abordat” pentru a „facilita” discuţiile cu Moscova şi pentru a ajunge la un acord care să convină tuturor părţilor.

Ca represalii pentru lansarea ofensivei ruseşti împotriva Ucrainei în februarie 2022, Uniunea Europeană a declarat că doreşte să se elibereze de toate gazele naturale ruseşti până în 2027.

Pentru a anticipa scăderea drastică a livrărilor de gaze către Europa, Rusia a apelat la China.

Anunţul oficial al lui Volodimir Zelenski a survenit în timp ce armata sa a lansat o ofensivă majoră în regiunea rusă Kursk pe 6 august.

Kievul a declarat că a ocupat oraşul Sudja, unde există o staţie de măsurare majoră, singurul punct de intrare pentru gazul rusesc în reţeaua de conducte a Ucrainei către Europa.

Celălalt punct de intrare, în Sohranivka (est), a fost blocat de când Kievul a declarat un caz de „forţă majoră” în mai 2022.

Cele mai recente știri

To Top