România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea creditului bancar în PIB, dar pe primul loc în ceea ce privește ponderea creditului comercial, acesta din urmă având o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare decât creditul bancar, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.
‘Băncile comerciale au resurse însemnate ce pot fi utilizate pentru creditarea bancară a firmelor, având în vedere că raportul dintre credite și depozite este de circa 0,7. Cu alte cuvinte, la fiecare leu în depozite, doar 70 de bani se regăsesc sub formă de credite. Dar, există o mare reticență a firmelor românești în a accesa creditarea bancară, atâta timp cât ele au la îndemână creditarea comercială sau plata întârziată a furnizorilor. Acest tip de finanțare, creditarea comercială, deși ar putea părea fără riscuri și fără costuri, generează o vulnerabilitate importantă, întrucât creditele comerciale au o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare decât creditele bancare, limitând pe termen mediu și lung capacitatea de dezvoltare a firmelor. Este nevoie de un efort comun, atât din partea băncilor comerciale, cât și a firmelor, pentru a face tranziția dinspre creditul comercial înspre creditul bancar. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește ponderea creditului bancar în PIB, dar este pe primul loc în Uniunea Europeană în ce privește ponderea creditului comercial. Deci, e clar că acest raport trebuie să se schimbe’, a declarat miercuri, economistul-șef al BNR, la evenimentul de lansare a lucrării ‘Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025’.
Potrivit acestuia, un întreprinzător ar trebui să acceseze creditul bancar pentru dezvoltarea firmei, dar trebuie să fie ‘mai disciplinat’.
‘Creditul comercial are o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare. Rezultă că e de trei ori mai riscant a lua credit comercial decât a luat credit bancar. Întreprinzătorii preferă să supraviețuiască, nu să crească. Dacă ar vrea să crească, ar apela la creditul bancar. Undeva trebuie să conștientizeze că există această problemă. Noi suntem pe primul loc în Europa la credit comercial și pe ultimul loc la credit bancar. Și am arătat că e mai riscant să iei credit comercial. E mai ușor, mult mai comod. Îl amâni pe ăla la plată șase luni, 12 luni. La bancă nu merge așa. Trebuie să fii mai disciplinat’, a completat Valentin Lazea.
El a subliniat că aproximativ o treime dintre firmele românești, respectiv 260.000 de firme, sunt nebancabile deoarece nu respectă cerințele minime de capitalizare.
‘În acest sens, anumite programe guvernamentale de stimulare a capitalizării întreprinderilor, precum Ordonanța de Urgență a Guvernului 153/2020, ar trebui să fie însoțite de controale care să penalizeze entitățile care refuză să respecte cerințele minime de capitalizare’, a adăugat Lazea. Potrivit acestuia, ‘nu s-a încercat cu partea de constrângere’.
‘Intrarea României în rândul economiilor dezvoltate și obținerea calității de membru al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, n.r.), clubul statelor puternic industrializate, va impune abandonarea treptată a unor practici care țin de etapa unei economii în curs de dezvoltare, cum sunt creditul comercial sau neîndeplinirea cerințelor minime de capital’, a mai spus economistul-șef al BNR.
Potrivit acestuia, analize întreprinse în cadrul BNR arată că firmele de succes din România, inclusiv IMM-uri, au o valoare medie a capitalului de circa 29 de ori mai mare decât restul firmelor. Totodată, 60% dintre firmele de succes apelează la credite bancare.
‘Finanțarea de la bănci mărește de 2,5 ori probabilitatea ca o firmă să devină de succes. Folosind intervale de monitorizare de câte 5 ani, se vede că 97,5% dintre microîntreprinderi rămân în această categorie, nu promovează de la microîntreprinderi la întreprinderii mici. Microîntreprinderile care ajung în decurs de 5 ani firme de talie mijlocie sunt sub 0,1%. Cu alte cuvinte, strategia este numai de supraviețuire și nu de creștere și dezvoltare. Aceasta este situația în care ne aflăm, cât timp firmele nu se capitalizează și nu cresc apelul la creditul bancar în detrimentul creditului comercial’, a mai spus Valentin Lazea.
Totodată, economistul-șef al BNR a menționat că, în anul 2025, Indexul Antreprenoriatului Românesc cunoaște o îmbunătățire de 0,5 puncte procentuale față de ediția anterioară, urcând de la 49 la 49,5 puncte procentuale.
‘La acest rezultat s-a ajuns prin cumularea sporurilor pentru 15 indicatori statistici obiectivi, cu scorurile a 10 percepții subiective rezultate dintr-un sondaj adresat antreprenorilor. Putem afirma cu satisfacție că, în ceea ce privește cei trei indicatori statistici obiectivi aflați direct sub controlul Băncii Naționale a României, aceștia contribuie cu o îmbunătățire cumulată de 3,25 puncte procentuale a indexului față de ediția precedentă’, a adăugat Lazea.
Totodată, rata inflației aduce o îmbunătățire de 2,5 puncte procentuale ca rezultat al înjumătățirii de la 10,4% la 5,1%, în timp ce stabilitatea cursului de schimb cunoaște o ușoară deteriorare de 0,25 puncte procentuale, în condițiile unei volatilități a cursului marginal mai mare.
‘Rata dobânzii la depozite cunoaște o îmbunătățire de 1,25 puncte procentuale, urmare a trecerii în teritoriul real pozitiv a dobânzilor la depozite față de teritoriul real negativ în anul precedent. Acestea ar fi rezultatele pozitive înregistrate de indicatorii statistici obiectivi din jurisdicția Băncii Naționale. În ce privește percepția subiectivă rezultată din sondajul efectuat printre antreprenori, există problema legată de previziunile privind creditarea firmelor în anul 2025, unde se constată o deteriorare a percepției de 0,25 puncte procentuale față de anul precedent’, a adăugat economistul-șef al BNR.
Lucrarea ‘Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025’ s-a lansat miercuri, aceasta fiind cea mai nouă cercetare a mediului de afaceri românesc, aflată la cea de-a doua ediție.
