Actualitate

Listarea secolului: Cum se va derula oferta de acțiuni a Hidroelectrica (LIVE UPDATE)

SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE “HIDROELECTRICA” S.A. principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, a anunțat aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și publicarea prospectului pentru oferta publică inițială derulată de către Fondul Proprietatea S.A.

12: 47: Bogdan Badea:  Politica de dividende care a fost aprobată ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor este în linie cu politica de dividende pe care compania a avut-o în ultima perioadă, este doar un document care dă încredere investitorilor că ceea ce s-a întâmplat până acum în materie de politică de dividende la Hidroelectrica se va şi continua. Intenţia companiei pe lângă consolidarea şi creşterea performanţei din punct de vedere financiar este să aibă şi o creştere organică

12:39: Bogdan Badea: Este un moment istoric pentru Hidroelectrica, este un moment istoric pentru piaţa de capital. De astăzi, în mod oficial, se lansează oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica. Este un moment mult aşteptat. Compania a lucrat intens în ultimii ani la acest proiect şi iată că astăzi ne aflăm într-o etapă extrem de avansată, care se va încheia pe data de 4 iulie. Începând de astăzi, până pe data de 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să îşi manifeste intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica. Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica.

12:15: Bogdan Badea: Împreună cu Fondul Proprietatea am luat decizia ca tranşa de retail, adresată oricăruia dintre dumneavoastră, să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acţiuni, se va adresa românilor, iar dacă cererea este una extrem de ridicată se poate majora acest plafon până la 20%. Dacă nu mă înşel cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi ne bucură foarte mult că Hidroelectrica uşor, uşor se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei.

12:07: Bogdan Badea: În ultima perioadă, au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţiali investitori, atât din zona investitorilor instituţionali din România, cât şi investitori instituţionali eligibili, practic de peste tot din lume. Interesul este unul foarte mare, am avut multe feed-backuri pozitive. Sigur că efortul pe partea companiei nu s-a terminat, vom continua în cursul acestei săptămâni şi următoarea săptămână să avem întâlniri şi să discutăm cu toţi potenţialii investitori care doresc să facă parte din această ofertă publică iniţială, atât în România, cât şi în alte ţări.

11.39: Întrebat care este motivul pentru care prețul acțiunii este atât de mare, Bogdan Badea a declarat: Procesul de stabilire a intervalului de preț este rezultatul întâlnirilor cu investitorii de la care am primit suficient de multe feedback-uri. Am avut foarte multe date cu privire la feedback-ul investitorilor, iar în acest feedback a intrat și intervalul de preț pe care aceșstia sunt dispuși să-l plătească.

11: 36: Johan Meyer: Acţionarul majoritar va rămâne acelaşi şi anume statul român. Este o oportunitate extraordinară atât pentru acţionarii de retail din România, cât şi pentru acţionarii instituţionali din România şi internaţionali să devină parte directă a acestei companii prin participarea la această ofertă. Din discuţiile iniţiale avute cu potenţialii investitori am văzut că există foarte mult interes şi un entuziasm special din partea lor cu privire la tranzacţie.

8.18: 23 iunie, start la subscrierea acțiunilor Hidroelectrica

0.14: ASF a aprobat prospectul pentru listarea Hidroelectrica

Detaliile ofertei:

• Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 94 RON și 112 RON pe Acțiune Oferită (“Intervalul Prețului de Ofertă”), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,3 miliarde de RON până la 50,4 miliarde de RON (de la 8,5 miliarde de EUR până la 10,2 miliarde de EUR).

• Nivelul anticipat al Ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare (așa cum este definită mai jos) este de până la89.708.177 Acțiuni Oferite ce urmează a fi vândute de Fondul Proprietatea S.A., reprezentând până la întreaga sa participație de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica.

• Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

• Trei grupuri de investitori instituționali români (“Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei și au încheiat un acord de investiții cu Societatea și Acționarul Vânzător. Investitorii Principali s-au angajat să achiziționeze în total 2,24 miliarde RON în acțiuni la Prețul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.

• Oferta publică inițială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România, precum și într-o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili.

• Se preconizează ca Perioada de Ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 și este de așteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală). Prețul de Ofertă și numărul exact de Acțiuni Oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul Perioadei de Ofertă și se estimează să fie anunțate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023. Se estimează ca decontareasă aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

• Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Prețul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Acțiunile Oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranșei de retail începând cu a șasea zi lucrătoare a Perioadei de Ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la Prețul de Ofertă.

• Investitorii de retail pot subscrie în unitățile Băncii Comerciale Române S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. și ale Banca Transilvania, Swiss Capital S.A. și ale participanților eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menționate.

• Imediat după Admitere, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB.

• Acționarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de Supra-Alocare”), reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

• Societatea și Fondul vor fi supuși unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 12 luni de la data Admiterii, sub rezerva anumitor excepții prevăzute în Prospect.

• Prospectul a fost aprobat de ASF și este disponibil pe site-urile Hidroelectrica, Fondului Proprietatea și BVB: https://www.hidroelectrica.ro/, www.fondulproprietatea.ro, www.bvb.ro. Copii ale Prospectului vor fi furnizate la cerere, în timpul programului de lucru la sediul Hidroelectrica.

• Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch și WOOD & Company Financial Services acționează în calitate de Codeținători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună,“Intermediarii”).

• Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

„Suntem încântați de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor și de feedback-ul pozitiv din partea acestora față de evoluția companiei. În calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% de energie regenerabilă, un istoric solid de creștere și o strategie clară axată pe eficiență operațională, diversificarea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, considerăm că Hidroelectrica reprezintă o ofertă foarte atractivă atât pentru investitorii români, cât și pentru cei internaționali. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, în perioada următoare, cu potențialii investitori, și să le împărtășim planurile de valorificare a oportunităților deosebite pe care le întrezărim pe piața locală, pe măsură ce România continuă procesul de tranziție energetică”, a declarat Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica:

• Hidroelectrica în cifre

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce privește cantitatea de energie produsă, și un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare. Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.
Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29%, în ceea ce privește energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).
Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate cantitățile reprezentând producția brută). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul din România. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienți de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,1 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.
În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON, ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate piețele, incluzând piețele angro, cu amănuntul și de echilibrare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul Proprietatea a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top