Actualitate

Marcel Boloş: Nu există o reţetă minune prin care să obţii o reducere substanţială de cheltuială publică

Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a declarat vineri că nu crede că există o reţetă minune pe care din prima să o pui în aplicare şi să obţii o reducere substanţială de cheltuială publică, iar Ministerul Finanţelor nu poate controla cheltuielile fixe pe care le are statul respectiv cheltuielile cu dobânzile, sau mecanismele de compensare a preţului la energie care de asemenea pot să genereze distorsiuni în ceea ce priveşte implementarea bugetului.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat despre deficitul la încasări, de 21 de miliarde de lei, el arătând că în privinţa planificării veniturilor bugetare, ipotezele care s-au luat în calcul pe anul 2023 nu s-au validat pe parcursul anului. ”Dacă luăm numai în calcul rata inflaţiei şi modul în care s-a luat în calcul ca ipoteză evoluţia acesteia, dintr-un trend crescător am ajuns spre fericirea noastră într-un trend descrescător”, a spus Boloş, precizând că veniturile nerealizate de 21 de miliarde de lei creează o greutate pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete, bugetul asigurărilor sociale, al asigurărilor sociale de sănătate al fondului unic de şomaj.

”Eu cred că nu există o reţetă minune pe care din prima să o pui în aplicare şi să obţii o reducere substanţială de cheltuială publică. Aci mecanismele spun aşa, iei măsura, vezi care este impactul şi dacă este cazul o ajustezi. (..) Nu cred că se aştepta nimeni să avem o reţetă minune şi dintr-o dată cheltuielile bugetare să fie într-un proces de descreştere, acest lucru pe execuţia bugetară nu se validează, dar, după cum ştiţi de la începutul mandatului meu, respectiv din luna iunie 2023, aceste cheltuieli de funcţionare al statului care aveau un ritm anual de creştere de 17 %, astăzi sunt cu un ritm negativ”, a spus Marcel Boloş.

El a precizat că Ministerul Finanţelor nu poate controla cheltuielile fixe pe care le are statul respectiv cheltuielile cu dobânzile, sau mecanismele de compensare a preţului la energie care de asemenea pot să genereze distorsiuni în ceea ce priveşte implementarea bugetului.

”Veniturile care nu se realizează sub o greutate pe bugetul de stat şi impactează pe deficitul bugetar aşa cum s-a văzut şi în luna septembrie 2023”, a mai spus Boloş.

Cele mai recente știri

To Top