Actualitate

Maria Moreira, șeful unității Reitox la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor: „Canabisul este cea mai folosită substanță ilegală în Uniunea Europeană”

De Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, membri ai guvernului, profesori, medici, tineri, reprezentanți ai Agenției Nationale Antidrog s-au adunat împreună pentru a pune în strategia naţională de luptă împotriva drogurilor cele mai bune idei, în cadrul conferinței ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE. Investiție pentru siguranța generațiilor viitoare”.

Vârsta consumatorilor de droguri din România şi Europa e tot mai mică, iar cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Doar anul trecut, 15% din tinerii din Europa, unii cu vârste de doar 15 ani, au declarat că au consumat canabis.

Maria Moreira, șeful unității Reitox la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri, a declarat că fenomenul consumului de cocaină și canabis este în creștere în Uniunea Europeană, iar Europa devine un producător important de droguri sintetice.

„Canabisul este cea mai folosită substanță ilegală în Uniunea Europeană și este un tipar de utilizare mai complex. Produse diverse pe baza de canabis sunt prezente pe piață și știm că există multe probleme legate de folosirea acestei game ample de produse de substanțe. Trebuie să înțelegem care sunt nevoile celor care iau canabis, care sunt metodele cele mai bune pentru a ajunge la ei și pentru a-i sprijini.

Suntem îngrijorați cu privire la persoanele care folosesc canabis, pentru că unii pot fi expuși la substanțe pe bază de canabis, fără să o știe. Pe piață, există și substanțe care au în componență și canabioide și există și substanțe care sunt ingerate și pot duce la efecte foarte complicate și uneori pot fi și cazuri de intoxicație care se soldează cu moartea sau nu, au fost cazuri în mai multe state membre”, a declarat Maria Moreira, șeful unității Reitox la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri.

„Cocaina este atât de răspândită pe teritoriul Uniunii Europene”

Mai mult decât atât, cocaina a ajuns să se răspândească din ce în ce mai tare în întreaga Uniune Europeană, iar acest lucru îi îngrijorează pe specialiști.

Ne mai îngrijorează un element. Au existat și episoade și cazuri legate de heroină și cele două: heroină și canabis împreună, în anumite substanțe, ceea ce este o problemă.

De asemenea, disponibilitatea foarte mare a acestei substanțe pe piața Uniunii Europene, pentru că am identificat și în apa reziduală această substanță, în multe zone din Uniunea Europeană și fenomenul este în creștere, în conformitate cu ultimele date pe care le-am cules. Știm cât de grav este consumul de cocaină.

De asemenea, știm că există anumite semne de răspândire în cazul cocainei injectabile și știm că a fost identificată această substanță atât în apă, cât și în reziduurile din seringi. Deci și faptul că cocaina este atât de răspândită pe teritoriul Uniunii Europene este o problemă. Mergând mai departe, trecem la droguri sintetice, care este o problemă mare, care constituie o problemă mare în România.

Trebuie să înțelegem un lucru: Europa devine un producător important de droguri sintetice. Amploarea, complexitatea producției europene de droguri legale crește”, a mai declarat Maria Moreira, șeful unității Reitox la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri.

Cele mai recente știri

To Top