Actualitate

Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de droguri în rândul tinerilor. Maria Coman: „E important să plecăm de la prevenție”

Vârsta consumatorilor de droguri din România şi Europa e tot mai mică, iar cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Doar anul trecut, 15% din tinerii din Europa, unii cu vârste de doar 15 ani, au declarat că au consumat canabis. În faţa cifrelor, e nevoie de măsuri rapide şi ţintite şi mai ales de o investiţie masivă în prevenirea consumului de droguri în familie, în şcoală, în societate, oriunde unde este nevoie, iar toate acestea sunt discutate în cadrul  conferinței naționale ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“.

De Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, membri ai guvernului, profesori, medici, tineri, reprezentanți ai Agenției Nationale Antidrog s-au adunat împreună pentru a pune în strategia naţională de luptă împotriva drogurilor cele mai bune idei.

Maria Coman, psiholog și realizator Antena 3 CNN, a vorbit despre cât de importantă este prevenția și cât de necesar este ca elevii să conștientizeze cât de mult își pot schimba viața din cauza drogurilor și care sunt efectele acestora asupra organismului.

„În școli, elevii sunt mai puțin deschiși să vorbească despre asta, pentru că e o problemă de a recunoaște cumva. Dar, pe de altă parte, cred că e momentul să începem să devenim conștienți de faptul că e foarte puțin probabil ca copiii noștri să nu se întâlnească cu o ofertă de a consuma droguri pe parcursul vieții și copilăriei lor, e foarte puțin probabil, și orice poate să devină un drog zilele noastre, adică orice pastilă amestecată cu altceva poate să aibă un potențial, iar imaginația lor și creativitatea lor din a face lucrurile astea este din ce în ce mai mare.

Așa că, de asta e important să plecăm de la prevenție, adică să admitem și să ne propunem că, da, se va întâmpla să ajungă în contact cu drogurile, cam oricare dintre noi poate să ajungă în contact cu drogurile, și, în același timp, este la fel de important să învățăm și ce efecte pot să aibă acestea toate aceste substanțe amestecate între ele, ce efecte pot să aibă asupra organismului”, a declarat Maria Coman, psiholog și realizator Antena 3 CNN.

Măsurile care trebuie implementate în societate și în școli se discută în cadrul conferinței naționale ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“, cu medici, specialiști de la  Agenția Națională Antidrog, reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și Ministerul Familiei.

Adi Ursu, realizator Antena 3 CNN, susține că în cadrul conferinței vor fi identificate soluții cu specialiștii din domeniu, care să rezolve problema consumului de droguri în rândul tinerilor.

„Sper să găsim o sumă de soluții și să constatăm că nu e totul rău. Din fericire, sunt semne pozitive. În ultima vreme pare că încep să se miște lucrurile greu, că așa se întâmplă la noi. Dar ce vom vedea astăzi va fi România față în față cu Europa, pentru că vom avea un raport amplu al structurii europene care se ocupă de monitorizarea consumului și adicției. Desigur, în cifrele acestea, vom avea reprezentanții ministerelor de linie, că vorbim despre cel al Sănătății, vorbim despre cel de interne, că vorbim despre Ministerul Familiei.

Cred că de la fiecare dintre ei vom primi niște răspunsuri ce ne așteaptă, pentru că sigur, vedem prezentul, ne îngrijorează, dar de fiecare dată când ne uităm spre înainte avem impresia că nu mai avem speranțe și o să constatăm că sunt lucruri de făcut repede. Sunt lucruri care sigur trebuie adaptate la realitatea care ea, la rândul ei, se modifică de la an la an”, a explicat Adi Ursu, realizator Antena 3 CNN.

Cele mai recente știri

To Top