Reprezentanți ai Guvernului, profesori din mediul universitar, elevi și studenți, organizații neguvernamentale implicate precum și companii de top din România au participat astăzi la dezbaterea „Educați pentru viitor”, organizată de Antena 3 CNN, prin platforma RO 3.0. Invitat la conferință, rectorul UPB Mihnea Costoiu a declarată că școala și societatea se schimbă și e foarte important să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, altfel vom pierde timp.
„Pentru mine e încurajator, și umblu destul de mult prin țară… Datele statistice arată că școala românească se schimbă. Școala face parte din societate, nu e nici mai bună nici mai rea. Eforturile noastre sunt în a sprijini școala. E evident că școala și societatea se schimbă și trebuie să recunoaștem că dacă nu acceptăm schimbarea nu facem decât să pierdem timpul. E important să folosim instrumentele pe care le avem.
Încercăm să facem și noi foarte multe lucruri, cu implicarea multor actori. Anul trecut peste 40.000 de copii ne-au vizitat pentru a vedea cum arată școala viitorului, iar anul acesta, suntem deja la peste 30.000 de vizitatori.
Important e să înțelegem și să folosim tehnologia fără să ne speriem. E foarte important să înțelegem faptul că fiecare dintre noi avem nevoie de celălalt. Și tehnologia are nevoie de actori și actorii au nevoie de tehnologie. E important să lucrăm interdisciplinar, împreună putem face diferența.
Am reușit să semnăm un proiect major, dincolo de ce facem, să devenim independenți energetic folosind energie verde. Instalăm 7.4 Megawați în panouri fotovoltaice, proiect finanțat de Ministerul Energiei. E extrem de important, nu doar pentru că vom fi prima instituție independentă energetic, ci faptul că 40.000 de studenți vor avea un laborator viu, real în care vor putea înțelege și proiecta viitorul. Tot acest ansamblu e unul care e venit să pună la dispoziția copiilor toate instrumentele pe care le avem în speranța că ei ne vor face viața mai frumoasă în viitor.
Sper ca lumea să înțeleagă că transformările din această perioadă nu vor fi văzute în următorii 50 de ani, ci în următorii 5 ani. Dacă nu înțelegem acest lucru pierdem această bătălie„, a declarat rectorul Universității Politehnica din București.