Actualitate

Ministrul Educației și Cercetării, așteptat la „Ora Guvernului”

Foto: gov.ro

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, la 12 februarie 2025, ca ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să fie invitat, în 17 februarie, în plen, la dezbaterea ‘Ora Guvernului’.

Solicitarea în acest sens a fost făcută, în conformitate cu prevederile art. 209, alin. (1), din Regulamentul Camerei Deputaților, de grupul parlamentar AUR.

Tema dezbaterii politice este ‘Lipsa materiilor geografie și istorie din planurile cadru pentru liceu – o lipsă voită?’. Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică planurile-cadru pentru liceu la data de 31 ianuarie 2025. Ministerul a anunțat atunci că propunerile pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro până la data de 6 martie. Potrivit ministrului Daniel David, dezbaterea națională va presupune patru întâlniri cu prezență fizică, organizate în centre academice istorice în București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie). După dezbaterile cu prezență fizică va fi organizată o dezbatere online, în data de 6 martie.

În noua legislatură 2024-2028, invitația ministrului Daniel David este prima a unui membru al executivului la o dezbatere de tip ‘Ora Guvernului’. De asemenea, este și prima invitație a unui ministru la acest gen de dezbatere din sesiunea parlamentară curentă.

În legislatura anterioară, 2020-2024, miniștrii cel mai des chemați în parlament la ‘Ora Guvernului’ au fost cei de finanțe, cei ai energiei și cei ai sănătății, conform www.cdep.ro și senat.ro.

Mecanismul de control parlamentar ‘Ora Guvernului’ (procedură)

Dezbaterea ‘Ora Guvernului’ este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de legislativ la adresa guvernului și se desfășoară atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.

Sesiunile din cadrul ‘Orei Guvernului’ sunt dezbateri pe teme politice de interes major la care participă doi miniștri. Acestea au loc în timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni (la Cameră), de obicei, în intervalul orar 16.00-18.00, cu excepția zilei dedicate ‘Orei prim-ministrului’. Dezbaterile politice se organizează atât la inițiativa opoziției, cât și a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaților.

Tema dezbaterii este prezentată de reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având la dispoziție 5 minute. La rândul său, ministrul invitat la dezbateri are la dispoziție 5 minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului care a solicitat prezența miniștrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziție 3 minute. Și celelalte grupuri parlamentare au la dispoziție câte 3 minute pentru a-și prezenta punctul de vedere, excepție făcând cel mai mare grup parlamentar din opoziție, care are la dispoziție 5 minute.

La Senat, ‘Ora Guvernului’ se desfășoară după o procedură asemănătoare cu cea prevăzută de la Camera Deputaților.

Alături de mecanismul ‘Ora Guvernului’, există și procedura ‘Ora prim-ministrului’, la care este invitat primul-ministru, o dată pe lună. Dacă în privința ‘Orei Guvernului’ nu se prevede obligativitatea miniștrilor de a fi prezenți, prim-ministrul are obligația de a participa la sesiunea ‘Ora prim-ministrului’ (art. 183, Regulamentul Senatului și art. 209 din Regulamentul Camerei Deputaților; surse: www.cdep.ro și www.senat.ro).

Alături de întrebările parlamentare și interpelări, mecanismele ‘Ora Guvernului’ și ‘Ora premierului’ sunt instrumente prin care parlamentul își exercită funcția sa de control la adresa guvernului.

Cele mai recente știri

To Top