Conferința RO 3.0 ”Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă” și-a propus să adune lideri din diferite sectoare pentru a explora cum sustenabilitatea poate deveni fundamentul creșterii economice sănătoase în România. Invitat la eveniment, ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat că România trebuie să investească și să găsească soluții pentru o mai bună utilizare a apei.
„Încerc să mediez uneori toate discuțiile pentru că un principiu fundamental în protecția mediului e că beneficiul de mediu trebuie să fie proporțional cu efortul pe care îl faci, toate măsurile trebuie să aibă sens și din punct de vedere economic. Din acest motiv, legat de Răstolița, dincolo de toate discuțiile din spațiul public legate de modul în care ar trebui să terminăm sau să nu terminăm această investiție… s-a evaluat inclusiv scenariul în care trebuie să dărâmăm acele baraje existente, executate într-un procent foarte mare în majoritatea situațiilor, și am constatat, inclusiv că o astfel de măsură ar avea un impact semnificativ ce trebuie compensat prin anumite măsuri, motiv pentru care decizia specialiștilor, care vin cu sute de pagini în spate, a fost că putem să avem și aceste proiecte la fel cum putem să asigurăm și protecția mediului.
La fel cum domnul Burduja s-a referit la securitatea energetică, eu mă refer la securitatea climatică, să mă refer la ce lăsăm generațiilor care vin după noi, și referindu-mă la apă, cu titlu de exemplu, cred că așa cum am găsit soluții în materia investițiilor hidroenergetice le putem găsi și pentru agricultură. Lumea evoluează, în ce privește modul cum ne adaptăm la schimbările climatice, modul în care ne adaptăm la un ciclu de 5-6-7 ani secetoși dintr-o decadă. E un lucru care nu ne lovea acum 50 de ani… Observă că lucrurile evoluează foarte mult, văd AI în agricultură, văd drone pentru tratamente sau evaluarea umidității solului și cred că putem să asigurăm sustenabilitatea pe termen lung a corpurilor de apă și să face și agricultură performantă. E adevărat, va trebui să facem niște modificări.
Sunt multe exemple de bună practică, la fel cum, pot să afirm, România pierde multă apă. Fie că vorbim de irigații, industrie sau alimentarea cu apă potabilă a populației. Din păcate lipsa investițiilor și lipsa noilor tehnologii din ultimii ani se face resimțită. În contextul în care cel puțin jumătate din glob consideră apa drept resursă strategică, de interes național, o resursă vitală, e păcat să constatăm că ne batem joc de ea. Apele pluviale și refolosirea în irigații poate însemna un exemplu de bună practică, la fel cum refolosirea apelor uzate poate însemna un alt exemplu„, a declarat Mircea Fechet în cadrul conferinței.
