Actualitate

Mircea Fechet: SGR este cel mai mare proiect de economie circulară din România ultimilor 30 de ani

Conferința națională România Inteligentă „SGR la UN AN. Evaluare, învățături și direcții viitoare” s-a desfășurat luni, 18 noiembrie 2024, la Centrul de conferințe Antena 3 CNN. Evenimentul, realizat în parteneriat cu RetuRO, a explorat rezultatele și lecțiile valoroase obținute după primul an de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România. Mircea Fechet, ministrul Mediului, spune că SGR este, pe lângă un proiect de mediu, cel mai mare proiect de economie circulară din economia României din ultimii 30 de ani.

„Din prima zi a mandatului la minister am știut că pe 30 noiembrie pornim SGR, și am considerat că trebuie să anunț că nu voi fi de acord cu amânări și nu voi fi de acord cu cei care se opunea și spuneau că nu suntem pregătiți. Le-am răspuns ce le răspund și azi: dacă în Germania și în vestul Europei se poate, se poate și la noi, chiar dacă sunt provocări. SGR e al doilea cel mai mare sistem din Europa, după cel nemțesc. Eu spun nu doar că a fost cel mai bun parteneriat public-privat ci și cel mai mare proiect de economie circulară din ultimii 30 de ani. România e azi mai curată decât era în urmă cu un an, putem constata fiecare dintre noi asta. În afară de obiectivul de mediu discutăm și despre mii de locuri de muncă ce nu existau în urmă cu un an, există o industrie orizontală ce s-a dezvoltat în ultimul an.

Există un sentiment de bine, un sentiment plăcut, când împreună cu copiii returnăm ambalajele, nu doar că vor avea copiii bani de buzunar, dar acele ambalaje ajung unde le e locul, în fabricile de reciclare.

84%, cifra lunii octombrie, a doua lună cu peste 80%, e o cifră spectaculoasă pentru România care stă încremenită în 13% sortare. SGR e un exemplu pentru administrația publică, 84% fată de 13% e o diferență mare. Mă bucur că am luat o decizie corectă. Am știut atunci că îmi risc mandatul, dar am făcut-o pentru o cauză în care credeam și cred și acum.

Eu cred că trebuie să admitem și limitele SGR. Din punct de vedere tehnic e dimensionat și proiectat pentru a gestiona ambalaje de băuturi. Dacă decidem la nivel de guvern să introducem și sticlele de borș proaspăt sau aghiazmă, spun asta pentru că în multe județe există o bună colaborare SGR și preoți. Cred că un astfel de parteneriat trebuie extins în fiecare județ. Rămâne de văzut în ce măsură vom reuși să adăugăm noi tipuri de ambalaje în SGR. Un lucru e cert, el funcționează și cred că putem adăuga.

Noi am studiat, am luat tot ce a funcționat și nu a funcționat în alte țări și am ținut cont de ele când am scris primele rânduri în proiect. În 2020 eram secretar de stat și nu era niciun rând scris, dar am dovedit că se poate, iar de-aici încolo nu ne pot opri decât chestiunile de natură tehnică”, a declarat Mircea Fechet în cadrul conferinței.

Cele mai recente știri

To Top