Transporturi

Mobilitatea partajată va reprezenta 7% din toate călătoriile în mediul urban în 2030

Foto: iStock

Mobilitatea partajată, de la serviciile de tip ride-hailing şi până la scuterele electrice, va fi responsabilă în anul 2030 pentru 7% din toate călătoriile efectuate la nivel global în mediul urban, în creştere de la 3% în prezent, potrivit unui raport publicat marţi de firma de consultanţă Oliver Wyman, informează Reuters.

Conform documentului, publicat cu ocazia Conferinţei de tehnologie de la Lisabona, piaţa de mobilitate partajată ar urma să ajungă la 400 de miliarde de dolari în 2030.

Mobilitatea partajată a devenit un „model mai sustenabil” pentru a rezolva diferite probleme de transport, precum costurile şi emisiile, susţine raportul elaborat de Oliver Wyman. „Sectorul mobilităţii s-a schimbat în mod dramatic în ultimii ani şi, pe lângă automobile, există acum la dispoziţia oamenilor o gamă de diferite modele de transport”, susţine Andreas Nienhaus, analist la Oliver Wyman.

La realizarea acestui raport, firma de consultanţă Oliver Wyman a utilizat date furnizate de firma de ride-hailing şi livrare de mâncare Bolt. „Sectorul de mobilitate partajată a crescut până la a fi utilizat de milioane de persoane în ultimul deceniu. Vedem cum mobilitatea partajată s-a integrat în sistemele de transport urban”, susţine directorul general de la Bolt, Markus Villig.

Însă, raportul celor de la Oliver Wyman precizează că sectorul de mobilitatea partajată se loveşte şi de critici. Acest sector a fost considerat vinovat pentru agravarea congestionării traficului şi emisiilor prin introducerea unor călătorii suplimentare pe drumurile care erau deja congestionate. În plus, au fost ridicate semnale de alarmă cu privire la siguranţa traficului din cauza scuterelor electrice precum şi cu privire la condiţiile dure de muncă ale şoferilor care lucrează pe scutere electrice.

Raportul estimează că mai mult de nouă milioane de persoane îşi câştigă traiul de pe urma serviciilor de mobilitate partajată în 2023, iar acest număr este prognozat să crească până la 16 milioane în 2030.

De asemenea, analiştii susţin că mobilitatea partajată are potenţialul de a reduce semnificativ emisiile poluante în mediul urban însă precizează că impactul general este unul mixt deoarece depinde de factori precum comportamentul consumatorilor şi coordonarea cu alte moduri de transport.

Cele mai recente știri

To Top